LIFE, ANIMATED: Den fantasifulde ærlighed

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Anne Christine Fabricius [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Kan du forestille dig hvordan det føles, at have en birolle i dit eget liv? Det kan Owen Suskind. Han har nemlig aldrig følt sig som en helt, men mere som makkeren, som man aldrig helt lærer at kende. I takt med, at andre børn vokser op omkring ham, lukker han sig inde i en fantasifuld verden, hvor Disneys karakterer får lov til at fastlægge betydningen af godt og ondt.

Vi mærker lysten til at fortælle en utrolig historie med Life, Animated, men Roger Ross Williams ender med, at fortælle en utroligt troværdig én af slagsen. Den unge Owens hudløse ærlighed er forfriskende, og dokumentaren lykkes ikke kun med at give os et billede af, hvordan det er at være anderledes. Den viser os også drengens imponerende vej gennem en ungdom med autisme, med Disney som eneste kompas. Han har nemlig et repertoire af film, som hænger sammen med forskellige følelser. Han vender tilbage til Dumbo, når han står overfor større udfordringer, og ser Bambi, når han savner sin mor. Familien Suskind lærer gennem årene at kommunikere med drengen, der hvor han befinder sig: i en verden af Disney.

Life, Animated viser den udefinerbare grænse mellem det virkelige liv og fantasien i Owens hoved ved at invitere velkendte og betydningsfulde Disney scener ind i dokumentaren. Samtidigt med, at disse sender Owen ud i voksenlivet, bliver vi sendt tilbage i barndommen. For seeren resulterer dette i en vellykket balance mellem billedet af Owens forsøg på at forstå verden og vores forsøg på at forstå ham gennem filmen. Der, hvor dokumentarens svaghed bliver tydelig, er når Roger Ross Williams forsøger at give Owen den heroiske status, han fortjener. Han tegner og skriver, og man ville ønske, at man fik en større smagsprøve på hans opfindsomhed. Vi får en indsigt i hans blomstrende kreativitet uden helt at få en velintegreret præsentation af hans evner. De fortjener en større plads i fortællingen om hans udvikling.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Life, Animated[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Roger Ross Williams[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA & Frankrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Dokumentaren er ikke udelukkende en rørende fortælling om Owen Suskind; det er også en vigtig historie om, hvor svært det er at navigere gennem autismens problematikker i hverdagen for den nære familie. Da Owen i halvfemserne fik en diagnose, var der ikke meget håb at hente. Forældrene blev oplyst om, at deres unge søn Owen muligvis aldrig ville tale igen. Derfor kan man kun ende med at stå tilbage med en følelse af stolthed og glæde, når det viser sig, at Owen tværtimod har en hel del at fortælle.

Kort sagt følger Life, Animated en model, som man ikke har set mange gange før. Den tør at gøre mere end bare at fortælle en god historie. Dog kunne den have givet Owens kreativitet en større chance, fordi seeren ønsker intet andet end at se Owen føle sig som den helt han fortjener at være – ikke kun på papir, men også på den skærm, som han holder så meget af.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer