LEVIATHAN: Havuhyre i socialrealistiske gevandter

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Neia Pil Højsteen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Kolya, hans søn og hans nye kone Lilya bor i en bygd situeret midt mellem Barentshavet og Hvidehavet. Det er et samfund hvor fødselsdagspicnic rimer på den potentielt farlige  kombination af en ladt kalashnikov og vodka i stride strømme. Med russisk top pop på soundtracket skydes Lenin, Gorbatjov, Jeltsin og alle de andre på stribe, i en film der skyder med spredehagl, men alligevel rammer plet.

Det ville nemlig være lettere at opliste, hvem filmen lader gå fri, end hvem den beskylder. Politimanden er korrupt, men heldigvis også dum. Han kører uvirksomt rundt i sin bil, hvor billeder af afblegede pornomodeller pryder instrumentbrættet side om side med ikonbilleder af den hellige jomfru Maria. Hvis dette synes blasfemisk, bliver det kun værre, når man bevæger sig ind i den russiske ortodokse kirke. Her tilgiver præsten mafiosoernes mord, før de er begået og tømmer vodkaflasker i Guds navn. Samtidig krakelerer familielivet, hvor den ene er voldelig, den anden utro – og så er de værste personager ikke engang beskrevet her. Instruktøren Andrey Zvyagintsev retter skytset mod sit eget folk og dets traditioner med lige dele selvironi og dyb alvor.

I montager præsenteres Kolahalvøens barske natur: lav plantevækst, vejrbidte træhytter og skummende bølger, der voldsomt slår mod kysten. Normalt får havudsigt ejendomsmægleren til at klappe i hænderne og boligprisen til at stige med 50%. Men her er havet en naturkraft, der på samme tid bider fra sig og skaber underskønne billeder malet i en gråblå farvepalette af vemod.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Leviathan[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Andrey Zyvagintsev[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Rusland[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ude i havet findes et havuhyre, der kræver sine ofre. Leviathan har uanet magt og en stinkende vodkaånde. Leviathan er den institutionaliserede korruption i Murmansk-regionen. Da regionens borgmester beslutter at inddrage netop Kolyas grund til et nyt byggeri, udvikles filmen til mere end et nervepirrende salgsdrama, og det bliver tydeligt at ret og rimelighed ikke kan stille noget op mod mammon og magt.

Det er på en gang de store fortællingers film og det nære familiedrama. Over borgmesterens mahognibord troner Putin i en guldramme og skaber minder om Stalin-dyrkelse, mens medlemmerne af Pussy Riot danser henover tv-skærmen. Således løfter Levitathan sig og bliver en topaktuel diagnose på tidens Rusland og et billede af dets konsekvenser for helt almindelige mennesker, der bare ønsker at leve et fredsommeligt liv.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer