LEV OM NATTEN: En forglemmelig affære

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]I Ben Afflecks nyeste spillefilm, med den danske titel Lev om natten, flyder smuglersprutten i stride strømme i forbudstidens USA anno 1920’erne. Affleck spiller selv hovedrollen som ireren Joe Coughlin, der tidligt i sit liv ser sig varm på gesjæften som lovløs bootlegger. Coughlin har dog svært ved at indfinde sig under sin gangsterboss’ rå styre, hvilket kun bliver værre, da han indleder et forhold med chefens elsker. Det er ingen overraskelse, når det viser sig, at chefen har luret Coughlin og beslutter sig for at dræbe både ham og hans dame – surt show, Coughlin.

Lev om natten kunne være sluttet her – efter cirka 25 minutter – men uheldigvis slipper Coughlin væk med livet i behold, takket være hans far – den lokale politichef spillet af Brendan Gleeson. Resten af filmen er en klassisk rise and fall-historie, når Coughlin tager imod et job fra den italienske mafia, med det mål at få ram på hans tidligere boss.

Det er ikke bare en forglemmelig affære, når vi følger Afflecks stive portræt af en up-and-coming gangster – til tider er det faktisk decideret kedeligt. Selv når filmen forsøger sig med større biljagter falder det hele til jorden. Mest af alt fordi Afflecks karakter virker som en helt igennem elendig gangster. Som chauffør for et kup glemmer han at starte bilen i tide, hvorefter han bakker ind i en parkeret bil med det resultat, at hele hans hold næsten bliver slået ihjel.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Lev om natten[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: 3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Ben Affleck[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Oh well, på trods af dette formår Coughlin da at opbygge et hæderligt alkohol-imperium i Florida, hvor han fuldkommen får kørt sine konkurrenter af banen. Men manuskriptet er bare ikke stærkt nok til at holde en fanget gennem den 126 minutter lange spilletid. Det er Affleck selv, der står bag adaptionen af Dennis Lehanes bestseller af samme titel, og det er derfor i den grad ærgerligt, at det ikke spiller bedre. For Affleck er jo for pokker manden, der vandt en Oscar for bedste manuskript for mesterværket Good Will Hunting (1997).

Selvom det er tydeligt, at der er særdeles gode folk bag produktionen – Leonardo DiCaprio har blandt andet produceret filmen, mens også den Oscar-vindende fotograf Robert Richardson gør et glimrende stykke arbejde bag kameraet – mislykkedes filmen med at skabe et medrivende gangsterdrama.

Affleck går nemlig lige lugt i klicheernes fælde, når han forsøger at skildre den allerede meget brugte prohibition era. Det i en sådan grad, at man nærmest første gang, man hører den gennemgående voice-over, ved præcis hvor filmen er på vej hen. Nådestødet kommer dog i form af Affleck selv, der på ingen måde passer ind i gangsterrollen og virker dybt uengageret hele filmen igennem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer