Artikel
LANDMAND SØGER KÆRLIGHED, SÆSON 5: Køkkenkomik og talende pander bringer ny energi til TV 2’s polerede dating-univers

Af Siri Kastbjerg Andersen & Morten Kildebæk

Kærligheden og Lene Beier banker endnu engang på døren hos en flok single-landmænd, som sukker efter kvindeligt selskab på deres store, tomme landsteder. I femte sæson af TV 2’s Landmand søger kærlighed er gennemsnitsalderen faldet. Det samme er spændingsniveauet desværre også.

Det skyldes blandt andet, at der ikke er sket nogen fornyelse i formatet siden de første sæsoner. Det skulle da lige være den intense brug af slowmotion-effekter, som der virkelig er blevet skruet op for.

Udskillelsesprocessen af de kvindelige bejlere fortælles som vanligt i en skævvredet tidslinje. Da der ikke plads til alle landmænd i ét afsnit, introduceres de forskudt af hinanden. Landmanden Niels har for eksempel knapt afsluttet sin gruppedate, før Troels allerede er på vej på weekendophold med sin udkårne Nadine. Det medfører sommetider, at man når at glemme nogle af deltagerne undervejs. Særligt dem, der først bringes på banen i de senere programmer, kan være svære at huske.

Det velkendte koncept er afhængigt af, at deltagerne leverer dramaet. I denne sæson bliver det hele desværre lidt for pænt og poleret mellem de medvirkende, og man mangler de kontroversielle afstikkere, som swingeren Ole og numseglade Claus var det i sæson 2 og 4.

Martin viste ellers takter til at blive femte sæsons politisk ukorrekt indslag, da han mildest talt blev skuffet under sine speeddates. Han syntes ikke, at pigerne, som dukkede op, passede til den “pakke”, han “havde bestilt”, som han selv beskrev det. Det usympatiske førstehåndsindtryk er dog blevet glattet ud, som forløbet er skredet frem, og en langt mere galant og velreflekteret Martin er trådt frem.

Til forskel fra tidligere sæsoner har heller ingen af deltagerne endnu forladt programmet af egen fri vilje. I sæson 3 var det ikke så meget Ole, der valgte Gitte, som det var Susanne og sidenhen Alice, der selv besluttede at forlade gården (fordi Ole havde haft sex med Gitte). I sæson 4 var det landmanden Willi, der selv trak stikket. Han begrundede sin exit med: “Der er ikke nogen af dem, der tænder mig. Jeg bliver nødt til at melde fra”.

Ole og Willi er landmænd, vi kommer til at huske, netop fordi de stikker ud fra mængden. Deltagerne i denne sæson skal oppe deres game gevaldigt, hvis de skal have chance for at komme på Landmand søger kærligheds Wall of Fame.

En bramfri griseavler

Mens der ikke sker de store ændringer i hovedprogrammet, popper en række søsterprogrammer op på resten af TV 2’s kanalflade. Måske man her kan finde noget friskhed og nytænkning?

Sidste sæson begyndte TV 2 Fri at sende talkshowet Landmand søger kærlighed – ekstra, som bliver vist i direkte forlængelse af hovedprogrammet. I en brun stue interviewer den altid sympatiske vært Lene Beier landmænd og kvinder fra den nuværende og tidligere sæsoner. De smilende og nogle gange lettere akavede gæster ser tilbage på deres medvirken i programmet og beretter desuden om, hvad de har fordrevet tiden med, siden vi så dem sidst. Det er småhyggeligt og småkedeligt tv, der helt berettiget hører hjemme på flow.

Et andet spinoff-program har til gengæld udelukkende hjemme på den folkelige broadcasters streamingtjeneste. Den nye webserie Den unge landmand er nemlig TV 2 Play-eksklusiv, men ellers skiller den sig faktisk overhovedet ikke ud fra Landmand søger kærlighed-hovedprogrammet. Vi følger den 28-årige griseavler Thomas, der gennemgår den samme datingskabelon som de andre landmænd – med kærestebreve, speeddating, gruppedates og deslige.

”At vi som seere her kun har én landmand at følge, giver os mere tid til at fordybe os og lære både ham og pigerne bedre at kende,” udtalte programredaktør Mads Volck til TV 2’s website inden sæsonpremieren. Men man kan stille spørgsmålstegn ved, om 10-20 minutters længde er nok til egentlig fordybelse. Et normalt afsnit Landmand søger kærlighed varer cirka 40 minutter og følger tre landmænd, så det er ikke fordi, vi får specielt meget mere Thomas for pengene.

Det føles mest af alt, som om webserien er klippet direkte ud af Landmand søger kærlighed og smidt på nettet. Man undrer sig samtidig over, hvorfor lige Thomas skal særbehandles med sin egen serie. Indtil videre er der ikke sket større udskejelser, end at han meget direkte fortalte en kvinde, at hun blev fravalgt, fordi hun var ”for blød”.

Pigen kæmper med at holde tårerne tilbage, da hun siger farvel til gruppen. Man forventer, at nu får Thomas’ brutale ærlighed konsekvenser. Men selvom de tilbageværende piger over for hinanden kort udtrykker deres forargelse, tilgiver de ham hurtigt. En oplagt chance for konfrontation blev forspildt. Så meget for søstersolidariteten.

Et andet mindre prisværdigt aspekt ved Den unge landmand er dens præsentation i TV 2 Play-portalen. I stedet for at lade den have sin egen side – som ekstra-programmerne eksempelvis har – er afsnittene om Thomas kastet ind blandt de normale afsnit af Landmand søger kærlighed. De er tilmed nummereret, som var de en del af hovedserien. Fordi Den unge landmand tæller med, står afsnit 8 af Landmand søger kærlighed således som afsnit 13. Det er noget juks.

Nye boller på suppen

Heldigvis får denne artikel en lykkelig slutning. For franchisen Landmand søger kærlighed byder i denne sæson på endnu en spinoff-serie. Og den fungerer faktisk virkelig godt.

Det er ellers ikke, fordi Mænd, mad & kærlighed sprænger rammerne. Vi har at gøre med et godt, gammeldaws madprogram, hvori tv-kokken Claus Holm besøger tidligere sæsoners landmænd og lærer dem at lave mad. Men kemien mellem den ligefremme Holm og de mere tilbageholdende og knapt så køkkenvante landmænd er herligt underholdende.

I første afsnit er det ingen ringere end swinger-Ole, som med usikre hænder skal smække en elegant ret sammen til Gitte. Claus Holm forklarer ham, at “panden skal tale til dig”, når man putter bøfferne på. “Kan du høre panden tale?” spørger Claus, hvortil Ole reagerer med et skeptisk “aaaaarh…”, og sådan fortsætter det programmet igennem.

Efter en hurtig gennemgang af rettens fremgangsmåde, er Ole på egen hånd i køkkenet. I rummet ved siden af sidder Claus og følger med på en tv-skærm. Ole skal lave pocherede æg. Han slår et æg ud i en glasskål. “Hov, der gik hul på blommen. Mon det betyder noget?” siger Ole. “Det betyder ALT!” råber Claus mod skærmen.

Mænd, mad & kærlighed lykkes med mere end sin køkkenkomik. Ligesom Landmand søger kærlighed – ekstra giver madprogrammet seerne en update på deres yndlingslandmænds gøren og laden. Claus Holm kan nemlig også agere vennen, der spørger ind til kærlighedslivet og giver nogle gode råd med på vejen. Faktisk opnås der her en anden nærhed end i ekstra-talkshowet, fordi det ikke foregår i opstillede rammer, men på landmændenes hjemmebane.

Kommentarer