Artikel
LANDMAND SØGER KÆRLIGHED – JORDEN RUNDT: Kærligheden kender ingen landegrænser

Denne artikel indeholder spoilers for sæson 1 af Landmand søger kærlighed – Jorden Rundt.

 

29-årige Morten er vokset op i Portugal i et hvidkalket hus med blåmalede vinduer. I baghaven ligger 550 hektar olivenplantage, hvor Morten og hans familie driver deres landbrug. Han er en rigtig charmør, men på den lidt nervøse måde, hvor han aldrig virker helt tilpas med situationen. Morten ønsker sig en dansk kæreste, og det samme gør Christian i Australien og Knud i Uganda. De tre landmænd medvirker af den årsag i det nyeste skud på stammen af TV2’s succesrige franchise Landmand søger kærlighed.

Værten Lene Beier er denne gang rejst udenlands for at hjælpe landmænd, der bor udenfor landets grænser med at finde kærligheden.  Morten, Christian og Knud håber alle, at vejen til kærlighed går gennem et dating-koncept på nationalt tv. Umiddelbart er formatets nye, eksotiske twist et kærkomment friskt pust til det populære underholdningsprogram, som snart starter optagelserne til dets 6. sæson. Men der medfølger også nogle komplikationer, ikke mindst på grund af omdrejningspunktet langdistanceforhold.

Morten falder pladask for Carina, som gengælder hans følelser i løbet af deres romantiske weekend. Denne tilbringer de i byen Sintra, Portugals Paris. I stearinlysets skær spiser de en middag, som Morten beskriver som ”En af de bedste dage i hans liv” men for os andre er det et af de mest tåkrummende tv-øjeblikke længe. Det minder om en dårlig skolekomedie, når de taler sammen. Måske er det på grund af presset, der opstår, når man fra begyndelsen af sin kærlighedsrejse er flankeret af et tv-hold. Daten fremstår desværre opstillet og unaturlig.

Efter middagen bliver Mortens krop et øjeblik overtaget af Patrick Swayzes dansesjæl, og han beslutter at svinge sin udkårne Carina rundt på terrassen udenfor restauranten, mens hans mobil spiller (I’ve Had) The Time of My Life (1987) (lavt) i baggrunden. Her peaker akavetheden, og Baby, aka. Carina, lader heller ikke til at synes, at hendes lover-boys  impulsive idé er nogen udpræget succes. Men de hygger sig, selvfølgelig gør de det. Glæden vokser dog ikke ind i træerne, og da Lene besøger Morten en måneds tid efter den romantiske weekend, har Carina afsluttet forholdet. Distancen, som netop var en del af det, der bragte dem sammen, bliver udslagsgivende for, at de ikke kan fortsætte som andet end venner.

Den distance, som grundlæggende udgør programmets præmis, bliver også det, der knækker de øvrige par. Man må bare konstatere, at idéen nok var bedre på papir end i praksis. Det punkterer også den dramatiske udvikling, at der er færre piger med i processen. Et valg, der formentlig er truffet på grund af kroner og øre, men det er lidt ærgerligt. Rejsen lader desuden til at tillokke nogle af pigerne mere, end fyrene gør.

Særligt én af Knuds damer på speeddaten er meget optaget af, at Knud bor i Uganda. Klipperne har nådesløst sammensat en lang sekvens, hvor hun i alle interviews taler om, hvor spændende Afrika er. Nå ja, Knud virker da også meget sød (om end hun synes, han måske er lidt for gammel til hende), men det er jo spændende, at han bor i Afrika. Der kunne hun godt tænke sig at komme hen.

Det kommer hun desværre ikke, da hun bliver frasorteret til fordel for de mere jævnaldrende damer Charlotte og Lene. Den dynamiske trio lader til at more sig mesterligt i Uganda, omend romantikken er skruet væsentligt ned i forhold til Morten og Carinas Sydeuropæiske romance. De tre trasker rundt i Ugandas ubarmhjertige hede, og besøger både loppemarked og kafferisteri. Landmand Søger Kærlighed har for vane, at have mindst én landmand med, der er lidt lummer og politisk ukorrekt. I denne internationale udgave af serien er Knud det nærmeste, vi kommer på dette islæt, men dog på en noget mere afmålt og nordjysk underspillet måde end set i tidligere sæsoner.

I den mere politisk korrekte ende af skalaen finder vi Christian, som har et landbrug i Australien. Hans to udvalgte kvinder rejser rundt om kloden for at kæmpe om den 29-årige landmands gunst. Australien pryder programmet med dets brede vidder og spændende dyreliv, som blandt andet byder på kænguru-jagt og besøg af en virkelig cool fyr, som har medbragt nogle virkelig store slanger. Lene Beier bliver bidt af en af dem, og selvom alle dramatiske effekter er hevet ned fra hylden, falder det lidt til jorden, da Lene ikke bliver bange, men derimod yderst begejstret for sit ”snakebite”.

Christian er svigermors drøm og ender da også med at vinde Jennifers hjerte. Efter optagelserne er afsluttet mødes de to på en date – i Kina! Men også de må sande, at forholdet ikke kan stå distancen.

Idéen om at kombinere rejseprogram med dating-koncept er god nok, men romantikken blomstrer desværre ikke, som den har gjort i de sæsoner af Landmand søger kærlighed, der har foregået i Danmark. Måske der er en forbeholdenhed fra pigerne, som bremser den hovedkulds forelskelse, netop fordi landmændene bor så langt væk. Det er dog forfriskende, at landskabsbilleder af rapsmarker og køer er skiftet ud med savanne og kænguruer, men det kan desværre ikke opveje den manglende romantik og drama, som programmet ellers normalt er garant for at levere.

Kommentarer