[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Mika Dahl Hansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Jeg når næsten ikke at sætte mig til rette i biografsædet, før jeg bevæger mig ud på kanten. Militærkostumerne, omgivelserne og hele scenariet virker komplet ægte fra første øjeblik – jeg føler mig nærmest som en del af krigen i Afghanistan. Den eneste forskel er bare, at jeg er i sikkerhed, og det er de ikke. Hvordan skal det mon gå dem?
Krigen krydsklipper mellem Kompagnichef Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk), der har hænderne fulde i krigen mod Taleban, imens konen Maria (Tuva Novotny) har travlt med at passe parrets tre børn, der lider af savnet til deres far, og som de kun sporadisk har telefonisk kontakt til. Hvorfor forlader en far sine børn for at drage i krig tusinder af kilometer væk? Familielivet er på prøve, og krigen avler endnu sværere valg for filmens hovedperson end selve beslutningen om at tage af sted.
Groft sagt er Krigen delt op i to dele. Halvvejs inde i filmen træffer Claus et skæbnesvangert valg i en stresset krigssituation, hvor kuglerne flyver om ørerne. Det virker simpelthen så realistisk – kæmpe cadeau til instruktør Tobias Lindholm og hans filmcrew. Her kommer den franske oversættelse af instruktør – réalisateur – til sin ret. Realismen lægger sig nærmest op ad Janus Metz’ Armadillo (2010) – og det er altså en dokumentarfilm![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Krigen[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Tobias Lindholm[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]”Skal jeg minde jer om, hvorfor vi er her? Det er for at forbedre forholdene for den civile befolkning, så de kan bygge deres land op igen”, fortæller kompagnichefen til sine soldater. Men lykkes det? Det kender vi vist godt svaret på. Krigen stiller ikke overraskende spørgsmålstegn ved danskernes tilstedeværelse i Afghanistan. Dog portrætteres et yderst professionelt dansk militær… Som blot er på en noget nær umulig mission.
Krigen er en film om den menneskelige skyggeside af krigens grusomheder, om uretfærdighed og tilfældighedernes ubehagelige (efter)spil. Jeg mener helt bestemt, at Krigen er den bedste danske spillefilm om krig til dags dato, men filmens første halvdel er så fremragende og nervepirrende, at anden halvdel af filmen desværre lider under dette.
Ikke desto mindre er den et ‘must see’ for alle, der bare er lidt interesserede i krigen i Afghanistan. Krigen kommer til at få en betydelig plads i dansk filmhistorie – det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg får helt lyst til at se den igen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer