KOM UP-TO-DATE MED GAME OF THRONES: Status og staldtips fra Westeros

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Frederik Rune Kristensen[/vc_column_text][vc_column_text]

ADVARSEL: MASSIVE GAME OF THRONES SPOILERS FREM TIL SLUTNINGEN AF SÆSON 6

Det er snart tid til at vende tilbage til de syv kongedømmer, der som bekendt er befolket med drager, White Walkers, intriger og berusede dværge. Men nu er det snart 13 måneder siden vi sidst fik vores fantasy-fix, og hvordan var det nu lige det store magtspil så ud til sidst i sæson 6? Denne artikel vil genopfriske din hukommelse om, hvem der har magten og, hvem der er på vej mod tronen med de tusinde smeltede jernklinger. Derudover vil der blive givet staldtips til, hvilken hingst der er bedst at smide penge efter i ræset mod The Red Keep og The Iron Throne.

ARYA STARK (Maisie Williams): Den yngste af Stark-søstrene spenderede det meste af 5. og 6. sæson i en seriøs identitetskrise i The House of Black and White hos den mystiske dødskult The Faceless Men. Men til allersidst i sæson 6 indså Arya, at hun aldrig bliver til No One, og hun forlod Jaqen H’ghar og hans rødlige lokker. Hun blev sidst set i House Freys tvillingetårne, hvor alle tiders mest forhadte svigerfar Walder Frey fik prøvet, hvordan Stark-hævn smager (og hvordan lidt af hans egen familie smagte). Arya slog Frey ihjel og må formodes at fortsætte sit hævntogt i sæson 7, hvor bl.a. Cersei Lannister stadig står på hendes liste.

SLUTTER SERIEN MED ARYA PÅ JERNTRONEN? Arya har aldrig haft nogen intention om at få magt eller titel som dronning. Hendes fokus har altid ligget på at bryde med de patriarkalske kønsroller i det feudale middelaldersystem. Arya vil være fri til at gøre, hvad hun vil og vil hellere bruge sit liv på at snigmyrde aspiranter til tronen end rent faktisk at indtage den selv.

Odds 200.00 på Arya som dronning når serien slutter.

BRANDON STARK (Isaac Hempstead Wright): Brandon, eller bare Bran, har ligesom sin søster været ude på lidt af en rejse. Han var hele vejen oppe nord for muren med Meera Reed og den godmodige gigant Hodor (eller Wylis). Her mødte han endelig den treøjede ravn, og sammen gik de to flash-back amok og så bl.a., hvordan Ned Stark ”besejrede” Ser Arthur Dayne, hvordan White Walkers blev skabt og meget mere. Helvede brød dog løs, da den grotte, de befandt sig i, blev angrebet af White Walkers, og Hodor blev nødt til at holde døren for at redde Bran og Meera (never forget). Bran og Meera er nu oppe ved muren med hjælp fra den levende døde onkel Benjen. Det sidste, Bran foretog sig, var dog at kigge ind i fortiden en sidste gang. Her så han sin tante Lyanna og Ned, Lyanna lå i barselssengen og fik Ned til at love, at han ville opfostre hende og Rhaegar Targaryens barn (R+L=J confirmed – look it up) ingen ringere end Jon Snow. En afsløring der betyder, at Daenerys er Jons tante.

SLUTTER SERIEN MED BRAN PÅ JERNTRONEN? Selvom Bran er tilbage syd for muren, er hans odds for at blive konge af Westeros stadig utroligt små. Bran er nu nærmest blevet en halvgud med evnen til at influere fortiden, og hans primære funktion i resten af den episke fortælling må forventes værende at skulle fortælle Jon Snow om hans sande herkomst. Til gengæld kunne han som den måske eneste udkonkurrere Varys som Westeros’ svar på NSA med sit netværk af træer, han kan se igennem og dyr, han kan varge.

Odds 200.00 på Bran som konge når serien slutter.

SANSA STARK (Sophie Turner)

Den sidste af de tre levende børn af Ned Stark er Sansa. Sansa har været forlovet til Westeros’ svar på en 13-årig Donald Trump i form af den nu afdøde Joffrey og gik fra asken og til ilden med sit ægteskab til Ramsey Bolton. Men voldtægt og tortur knækkede ikke Sansa, der stak af og fik sin hævn over Ramsey, der nu befinder sig i maven på sin egen kennel af hunde. Sansa står til gengæld som Lady af Winterfell med sin egen personlige hær fra The Vale. Sansas fremtid kunne dog godt forventes at indeholde intriger, for Petyr Baelish er ikke tilfreds, før han igen får svunget Sansa helt rundt om sin Lillefinger. Og til slut i sæson 6 forsøgte Petyr da også at så nogle frø til splid imellem hende og hendes nykronede familiemedlem Jon Snow

SLUTTER SERIEN MED SANSA PÅ JERNTRONEN? Sansa var i starten af serien rent faktisk på vej til at blive dronning af Westeros, men Joffrey fik på imponerende kort tid ødelagt alliancen mellem House Stark og Baratheon/Lannister. Det må faktisk siges, at Sansa nu står med de hidtil bedste kort på hånden til at slutte serien som dronning af de syv kongedømmer. I hendes vej står dog hendes fætter Jon Snow (som hun dog ikke endnu ved er hendes fætter). En mulig chance for Sansa ville være at gifte sig med Jon og lave et Stark/Targaryen dynasti, men det er tvivlsomt, om det ville kunne lade sig gøre, selvom Bran kommer med nyheder fra fortiden. Petyr vil nok også forsøge at få hende til at prøve at tage tronen og gifte sig med ham, men en dag kommer sandheden om hans indblanding i Ned Starks død måske for dagen, og så kunne det være, at den selverklærede Mockingbird endelig får, hvad der tilkommer ham.

Odds 100.00 på Sansa som dronning når serien slutter

TYRION LANNISTER (Peter Dinklage): Fanfavoritten Tyrion oplevede som de fleste andre karakterer i serien også lidt af en deroute, hvor alkoholisme grundet sit begåede fadermord forvandlede den vittige dværg til en trist og ynkelig skabning. Men The Imp har fundet en ny protege at støtte i form af Daenerys Targaryen; dronningen med de tusind titler. Tyrion sluttede 6. sæson med igen at få tildelt det gyldne håndspænde. Denne gang som Hand of the Queen, og sammen med Daenerys og hendes eksponentielt voksende hær, dragede de endelig imod Westeros. Tyrion og hans skarpe sind vil utvivlsomt blive en vigtig del af den kommende krigsindsats.

SLUTTER SERIEN MED TYRION PÅ JERNTRONEN? Selvom mange nok håber på det, så er det svært at forestille sig, at Tyrion skulle ende med at regere. På trods af at Daenerys har dumpet den lysenske prettyboy Daario Naharis, virker det usandsynligt, at hun skulle vælge Tyrion som sin næste ægtemand. Men Tyrions skarpe tunge og vid kombineret med Peter Dinklages charme har gjort hele verdens tv-publikum smaskforelsket, så måske kan dragekvinden også overvindes af den lille løve.

Odds 90.00 på Tyrion som konge når serien slutter

CERSEI LANNISTER (Lena Headey): Cersei sluttede sidste sæson i dyb sorg over sit sidste barns død…eller gjorde hun? For der var alligevel en snert af triumf i hendes øjne, da hun endelig vandt over House Tyrell, The High Sparrow og alle der har gjort hende ondt og blev kronet dronning af de syv kongedømmer. Et moment der må siges at være et ligeså stort comeback som Jon Snows comeback til livet, for hun så længe ud til at have mistet al sin magt. Spørgsmålet er nu, om hun kan holde sin nuværende position, eller om hun skal følge de ikke mindre end syv tidligere regenter, der er faldet under seriens forløb.

SLUTTER SERIEN MED CERSEI PÅ JERNTRONEN? De største trusler mod Cerseis zombieregime kommer fra Nord og fra Øst. Jon Snow, nykronet King of the North, skal beslutte sig for, om han kæmpe imod truslen fra The White Walkers eller hævne sin stedfar og Robb Stark. Marcherer Jons hær imod Kings Landing, kan Cersei få mere at se til, end hun kan klare. Specielt fordi vi ved, at drageslænget kommer flyvende fra øst. Daenerys’ hær er efterhånden blevet frygtindgydende, og virker som en for stor mundfuld for The Mad Queen. Cerseis endeligt kan dog også komme fra en uventet kant, nemlig hendes egen bror Jaime Lannister. Jaime har allerede slået en konge ihjel, og hvor langt er der egentlig fra Kingslayer til Queenslayer? Hans udtryk afspejlede i hvert fald ikke glæde, da Cersei blev kronet, og hvis hun beslutter sig for igen at bruge Wildfire, kunne det snildt blive for meget for Jaime.

Odds 20 på Cersei som Dronning når serien slutter

DAENERYS TARGARYEN (Emilia Clarke): Daenerys tog sig god tid om endelig at forlade Slaver’s Bay og Meereen. Men skildpadden endte jo som bekendt med at slå haren, og Daenerys står med ekstraordinært gode kort på hånden til sæson 7. Hun har sine Unsullied, hun har en gigantisk Khalasar, hun har Dornes hær, Olenna Tyrell bag sig, og så har hun tre hastigt voksende drager. Hun sluttede sæson 6 på skibene, hun havde fået fra Asha og Theon Greyjoy hastigt på vej i krig, og sæson 7 kunne sagtens blive en af de helt store for den gode Khaleesi.

SLUTTER SERIEN MED DAENERYS PÅ JERNTRONEN? Daenerys står pt. med de klart bedste kort for at slutte helt på toppen, når sæson 8 har rullet over skærmen. Men netop derfor virker det en kende usandsynligt, at hun skulle fuldføre sin mission om at genindføre sine forfædres dynasti. Det er nærmest blevet kliche at sige, at George R. R. Martin er uforudsigelig, men en eventyrslutning for Daenerys virker alligevel ikke til at være hans stil. Så om det bliver Cersei, Jon, Euron Greyjoy, Night’s King eller en helt femte er uvist, men det er usandsynligt, at Daenerys går usåret igennem sin invasion, selvom hun stadig er en af de helt store favoritter til at ende på troppen.

Odds 2.00 på Daenerys som Dronning når serien slutter 

JON SNOW (Kit Harrington): Jon Snow har modsat Daenerys haft sin del af modgang på det sidste, foruden at være død i et par dage måtte Jon også miste sin halvbror (tror han) Rickon. Men det endte alligevel nogenlunde lykkeligt for Jon i The Battle of the Bastards. Kavaleriet kom til undsætning i form af Sansa, og Ramseys mangel på spejdere og generel rekognoscering nær Winterfell endte med at blive hans endeligt. Jon var dog ikke færdig med sin opgående spiral, og han sluttede sæson 6 med at blive erklæret King of the North af sine nordlige fæller i en scene, der virkede ubehageligt genkendelig i forhold til Robb Starks kroning. For Jons skyld må vi håbe, han ikke lider en lignende skæbne som den nu afdøde konge.

SLUTTER SERIEN MED JON PÅ JERNTRONEN? Jon har med afsløringen af sit ophav det måske stærkeste krav på jerntronen. Han er Rhaegars søn og dermed et skridt foran Daenerys og langt mere legitim end Cersei. Til gengæld er han som en lus mellem to negle med nogle stadigt mere truende White Walkers og en gal dronning i King’s Landing. Jons fremtid står og falder med Daenerys’ reaktion til ham. Måske vil hun ikke se med milde øjne på en mørkhåret Targaryen med et stærkere krav end hende, der dukker op ud af det blå. Til gengæld har hendes familie altid haft et blødt punkt for keeping it in the family. Derfor må en mand, som har så meget plot armor, at han er vendt tilbage fra de døde og er den levende manifestation af ild og is, siges at være den klart største kandidat til at sidde på tronen, når al balladen er overstået.

Odds 1.50 på Jon som konge når serien slutter

Se med på HBO Nordic natten til d. 17. juli, hvor første afsnit af sæson 7 bliver frigivet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer