KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE: En røvfuld af en spionfilm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Cecilie Grivne Høier[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Matthew Vaughns Kingsman: The Secret Service (2014) bød på en tegnefilmsagtig spionfilm med alle kerneingredienser, man kunne tænke sig fra genren. Dens opfølger, The Golden Circle fortsætter i samme ånd.

 

Eggsy (Taron Egerton) er kommet godt på plads som hemmelig Kingsman-agent, selvom savnet til mentoren Harry (Colin Firth) stadig stikker dybt. Efter et angreb fra den 50’er kitsch-elskende narkobaron Poppy (Julianne Moore) står Eggsy og teknikgeniet Merlin (Mark Strong) pludselig tilbage som de eneste medlemmer af Kingsman.

 

En følelsesladet brandert leder dem til USA og whisky-destilleriet Statesman, der i virkeligheden er Kingsmans amerikanske søsterselskab. Her møder de agenterne Whiskey (Pedro Pascal), Ginger Ale (Halle Berry), Tequila (Channing Tatum) og deres chef Champagne (Jeff Bridges). Men da Poppy udløser en virus gennem sine stoffer, der vil dræbe millioner, hvis ikke den amerikanske præsident lovliggør hendes produkter, må Eggsy slå pjalterne sammen med sine amerikanske kollegaer for at redde verden, sin svenske kærlighed, prinsesse Tilde (Hanna Alström) – og Harry.

 

Vi er bogstaveligt kun et par minutter inde i filmen, da plottet bliver sparket i gang med fuld fart. Der bliver leveret kampscener så minutiøst koreograferet, at det næsten ville være en dans, hvis ikke det var for den vilde tegneseriestil og sorte humor. Der bliver spillet på alle tangenter fra den klassiske spionfilm og så et par til, så det næsten er umuligt ikke at være konstant underholdt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Kingsman: The Golden Circle[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: [/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Matthew Vaughn[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
England & USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Bagved de storstilede actionscener byder The Golden Circle også på en mere seriøs, politisk side. Den amerikanske præsident er en usympatisk, højtsnakkende narcissist i et genkendeligt rødt slips. Han har ingen skrupler over at lyve for offentligheden og fordømme millioner af mennesker til den sikre død. Det er ikke en diskret metafor, men man får heller ikke fornemmelsen af, at filmen ønsker, at det skal være diskret. Det er en demonstrativ og seriøs pointe midt i den højspændte underholdning.

 

Dog betyder det ikke, at The Golden Circle er sin platte humor foruden. Ligesom forgængeren er den mere eller mindre konstant grænsende til det vulgære, med plat humor og eksplosiv vold. Alligevel formår filmen for det meste at opveje med fremragende skuespil, overraskende cameos og et dragende plot.

 

Selvom Kingsman byder på klassiske high-tech gadgets og smarte britiske agenter, har den nemlig sit eget, unikke grundlag: Eggsy. Taron Egerton spiller sin chav-turned-superspy karakter til perfektion. Eggsy er også vokset siden sidste film, hvilket Egerton klarer med snilde, og det giver filmen en vis modenhed.

 

Særligt får vi indblik i Eggsy og Harrys sårbare forhold, hvilket giver nogle flot udførte og følelsesladede scener, som klæder filmen godt – modsat føles Eggsys romance med Tilde til tider en smule for blødsøden. Egerton og Firth har en kemi, man ikke kan komme udenom, og det løfter filmen til mere end ’bare’ en spionfilm.

Det eneste rigtige minus er, at Vaughn aldrig helt får udnyttet de fantastiske karakterer (og skuespillere), som han har til rådighed. På trods af filmens gavmilde længde (141 minutter) får vi aldrig helt udforsket karakterer som Poppy, Whisky og Tequila til bunds. Også gengangere fra sidste film, som Roxy, får aldrig lov til at leve op til sit fulde potentiale.

 

På trods af det kan man ikke komme udenom, at Kingsman: The Golden Circle leverer, hvad den lover: et ordentligt spark i røven af en moderne spionfilm, der blander utraditionelle karakterer med genremæssige konventioner og masser af humor. Og Elton John.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer