KÆLEDYRENES HEMMELIGE LIV: Hundelivet under lup

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Felix Björnemalm Fleischer [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Hvad foretager vores kæledyr sig egentlig, når vi forlader hjemmet og efterlader dem alene? Mere end man umiddelbart skulle tro, viser det sig i Illumination-studiets seneste animationsfilm Kæledyrenes hemmelige liv (Cheney & Renaud, 2016), der giver et kærligt indblik i vores kæledyrs hidtil ukendte hverdag. Filmen følger Jack Russell-terrieren Max, der lever en sorgløs tilværelse i New York med sin højtelskede ejer Katie, lige indtil deres lejlighed pludselig skal til at huse endnu en hund, det brogede gadekryds Duke. De to går straks skævt af hinanden, og før de selv ved af det, har deres uenigheder ført dem på afveje i storbyens virvar, hvor herreløse katte, hundeinternatets betjente samt en ondsindet kloakbande af bortskyllede kæledyr besværliggør makkerparrets rejse hjem.

Foruden filmens to hovedrollehunde tæller karakterensemblet en lang række kære og kreativt udtænkte bifigurer, heriblandt den storpsykotiske dræberkanin Snefnug, den evigt misforståede musvåge Tiberius samt Max’ kvindelige bedårer, den sukkersøde pomeranian Glitter, hvis uforfalskede cuteness er svær at lade sig forblive uberørt af. Alle er de vakt til live med stor sans for det enkelte dyrs gestik, og det er en sand fornøjelse at overvære animationernes fuldlødige livagtighed, mens Max og vennerne springer omkring i storbyens gader. Animationsformatet kommer også til sin ret i filmens farverige miljøer; Manhattans glimtende skyskrabere, Brooklyns solbeskinnede fortove og et Central Park i septembernuancer danner et fantastisk smukt bagtæppe for kæledyrenes New Yorker-eventyr.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Kæledyrenes hemmelige liv[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Yarrow Cheney & Chris Renaud[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA & Japan[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Med hensyn til både plot og præmis ligner Kæledyrenes hemmelige liv til dels Pixars mesterstykke Toy Story (Lasseter, 1995), hvor legetøjsfigurerne Woody og Buzz på lignende vis må lære at forsones, hvis det skal lykkes dem at kæmpe sig igennem et hav af farer og finde hjem til deres rette ejer. Desværre besidder Kæledyrenes hemmelige liv ikke samme eksistentielle klangbund som Lasseters animerede nyklassiker. Kun flygtigt berører filmen spørgsmålet om det sommetider ambivalente forhold, vi mennesker nærer til vores kæledyr, der nok kan forvente vores fulde kærlighed, men kun når det passer os, og kun indtil vi ikke gider dem længere. Sådanne overvejelser træder dog i baggrunden for filmens tempofyldte plot, der til gengæld er rigt på både spænding og visuel opfindsomhed.

At klantre en som udgangspunkt underholdende børnefilm for at savne tematisk ballast kan virke som en uberettiget anke, men når senere års stjernesuccesser som Big Hero 6 (Hall & Williams, 2014) og Inderst inde (Docter, 2015) har sat standarden for animationsfilm så højt, er det svært at stille sig tilfreds kun med korte grin og kulørte lamper. Men lidt har også ret, og selvom Kæledyrenes hemmelige liv taber point på tematik, scorer den højt på kærlig humor og plysset charme. Ganske vist er et par af vittighederne temmelig banale, ligesom plottet må siges at være noget forudsigeligt, men helhedsindtrykket er dog alligevel en solid familiefilm, der sigter både i voksen- og børnehøjde med sin uforbeholdne kærlighed til de pelsede protagonister.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer