THE SNAPPENING:
Internettets fanatiske Thanos-kult

Mellem den 9. og 10. juli blev omkring 350.000 brugere banned fra et forum dedikeret til Marvel skurken Thanos. Men bare rolig, de bad selv om det. Hvordan kan det lade sig gøre? Som de fleste internet-fænomener er det en meget mærkelig historie.

(Advarsel: spoilers for Avengers: Infinity War)

Medmindre man har levet under en sten siden maj, har man nok hørt om Infinity War, Marvels hidtil største film, der bragte næsten alle deres superhelte sammen for at bekæmpe titanen Thanos (spillet af Josh Brolin), der ønskede at løse universets overbefolkningsproblem på en aldeles voldelig måde. Gennem filmen får man et indblik i hans filosofi, samt en stærk fornemmelse af, hvor meget han er villig til at ofre for at opnå sit mål.

Thanos’ plan går ud på at samle de seks evighedssten, hvilket vil give ham magt over hele kosmosset, hvorefter han vil udslette halvdelen af al liv i universet. Selvom Marvel universets mange helte gør deres bedste for at forhindre dette, tager filmen en forbløffende drejning til sidst: Thanos vinder. Men blot et knips med sin finger får han halvdelen af filmuniversets karakterer til at smuldre til støv, hvorefter han (som han tidligere havde lovet) tager til en planet langt væk og skuer ud mod solopgangen.

Titanen blev hurtigt et popkulturelt ikon, og med enorm popularitet og en fanskare af nørder følger der naturligvis noget ekstra: memes, internettets indbydende inside-jokes. En af de mest omfattende var ”Thanos did nothing wrong,” hvor folk ironisk forsvarer Thanos’ vanvittige plan. Sætningen er en forvandling af ”Hitler did nothing wrong,” som 4chan forsøgte at navngive den nye Mountain Dew i 2012. Ligesom sin forgænger ligger vittigheden i, hvor absurd det ville være at påtage sig så foragtelig en holdning. Men Thanos’ tilhængere begyndte hurtigt at tage joken til tossede steder.

Reddit og Russo

reddit er en billede- og fildelingsside med et robust kommentarsystem. Brugere kan ”upvote” eller ”downvote” links og kommentarer, og det mest populære og vellidte indhold bliver gjort ekstra synligt. Siden er delt ind i underforummer kaldet ”subreddits,” der kan involvere alt fra amerikansk politik og nuttede dyr til surrealistiske memes og billeder af brød, der er blevet sat fast til træer.

Her opstod /r/ThanosDidNothingWrong, hvor brugere samlede sig i en selvironisk hyldest til den lilla superskurks tanker om masseudryddelse, og konceptet om ”balance” blev tilbedt på alskens absurde måder. Forummet fik næsten 200.000 abonnenter i sine første fire måneder, men det ville snart eksplodere, da en ide begyndte at sprede sig: der bør skabes balance i vores subreddit!

Planen var at banne (altså udvise) halvdelen af alle abonnenter på forummet, udvalgt tilfældigt, nøjagtigt som Thanos ville have gjort det. Gruppens administrator lod det være op til brugerne, hvorvidt sådan en idé skulle blive til virkelighed. Forslaget, som han lagde op den 2. juli, fik over 170.000 point. Så gik det løs.

Nyhederne spredtes over hele reddit, og /r/ThanosDidNothingWrong steg så voldsomt i abonnenter, at der selv efter den store udryddelse ville være flere abonnenter, end da forslaget kom frem. Da udrensningsdagen (eller ”the snappening,” som den blev kaldt) nærmede sig var stedet et kaos af folk, der ville deltage inden de (måske) blev banned for evigt, og idiotiske memes fik titusindvis af point, hvilket ledte til memes om, hvor nemt det var at få upvotes, som så også fik titusindvis af point.

Da dagen kom var abonnenttallet nået omkring 700.000, et godt stykke over dens spirituelle forgænger /r/prequelmemes. Det var blevet så stort, at det havde fået opmærksomhed fra Joe og Anthony Russo, som instruerede Infinity War. Den 8. juli uploadede Joe en video af Josh Brolin, der personligt satte gang i missionen med et kneps. Videoen fik over 200.000 upvotes. To dage senere var 350.000 brugere blevet banned—den største masseudvisning i reddits historie—og Thanos’ vilje var sket fyldest.

Eftermælet

De 350.000 folk, der ikke ”overlevede” hændelsen, blev sendt til /r/InTheSoulStone, hvor de kunne hovere over at have ”vundet” en arbitrær udvisning. Stedets navn er baseret på teorien om, at alle dem, Thanos dræbte, faktisk fik deres sjæle fanget i en af evighedsstenene, og at den næste Avengers film bliver en enorm redningsaktion. I mellemtiden brokkede det oprindelige subreddit sig over, at bandlyste folk glemte at afabonnere så der kunne være ”perfekt balance.”

Apropos perfekt balance, så er der nu en Russo bror i hver lejr, da Anthony blev ”knepset væk” og Joe blev ”skånet.” På deres reddit profiler har de nu hver et officielt emblem, som aktive brugere på siden har fået for at have taget del i vanviddet.

I ugen op til ”the snappening” var der givet mange løfter af brugere, der ønskede at høste så mange point ind som muligt. Mange lovede at få tematiske tatoveringer, hvis de overlevede, mens andre lovede at tage sig sammen og invitere deres crush ud. Måske er der er liv, der er ændret, og hud, der kommer blæk på, som resultat af denne digitale selvmordspagt, men det er svært at sige med sikkerhed.

Så hvad kan man lære af alt det her? Havde Thanos ret? Selvfølgelig havde han ikke det! Hele vittigheden var jo, at Thanos var så åbenlyst ond, at det var grinagtigt at forsvare ham. Men hvor grinagtigt virker det, når 700.000 folk samler sig i en ironisk kult? Hvor mange af de hundredtusindvis af tilhængere var med på joken, og hvor mange tager Thanos og hans ord alvorligt?

Et gammelt stykke internetvisdom kendt som ”Poe’s law” siger, at det er umuligt at lave en parodi af en ekstrem holdning, der ikke kan tolkes som et alvorligt udtryk for den holdning, man parodierer. Det er bestemt sandt her, hvor internettets kærlighed for ironi og en ordentlig dosis af gruppetænkning ledte til 350.000 bandlyste brugere og 350.000 brugere, der ville ønske, de havde lidt samme skæbne.

Kommentarer