[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Andreas Strini Lethan[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Den tyske instruktør, Werner Herzog, er i en klasse, som de færreste kan nå. Lad os slå det fast med det samme. På dokumentarfronten kan det for eksempel nævnes, at Herzog stod bag mesterværket Grizzly Man (2005). Derfor er det lidt af et scoop for Netflix, at Herzog har valgt, at lade sin nye dokumentar, Ind i infernoet, udkomme på streamingtjenesten i stedet for i alverdens biografer.
Med sit karakteristiske engelsk med tyk tysk-accent guider Herzog os gennem infernoet. Filmen er lavet i samarbejde med vulkanologen, Clive Oppenheimer, som i de fleste tilfælde er den, der står foran kameraet og foretager interviews med diverse medvirkende.
Det som slår én, allerede fra første skud, er billedsiden. Det ene enestående og smukke billede følger efter det andet. Når en drone med et kamera flyver over vulkanerne og filmer direkte ned i den boblende magma, kan man ikke andet end at føle en smule ærefrygt og blive dybt fascineret af naturen, der findes ude i vores store verden. Billedsiden er bjergtagende og nærmest et argument i sig selv for at sætte sig til at se Ind i infernoet.
Ind i infernoet handler om noget så simpelt som vulkaner, men vulkanerne bliver derimod ikke fremstillet som noget simpelt. Ind i infernoet handler i virkeligheden mest om vulkanernes indflydelse på menneskets liv. Alt bliver fremstillet ligeværdigt og lige vigtigt, lige fra videnskabsmændene, der graver efter knogler i Etiopien, til Vanuatu, hvor man snakker med ånderne i magmaen, til Nordkorea, hvor landets undfangelse og store leders fødsel startede ved en vulkan.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Ind i Infernoet[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Werner Herzog[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Storbritannien, Østrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Selvom Ind i infernoet handler om vulkaner, så mister Herzog aldrig fokus fra det, som nok er mest spændende for mennesker – nemlig andre mennesker. Det kunne være blevet kedeligt og trivielt, hvis Herzog havde forfaldet til blot at fortælle om geologi og vise os magmabilleder, men ved at bevare dette dybere spadestik i fortællingen om vulkanen og dens indflydelse på både selve naturen samt naturens indbyggere, så holdes spændingen og interessen i kog gennem hele filmen.
Denne mystiske og interessante vinkel bliver blot understreget af lydsiden. Ved udelukkende at gøre brug af religiøst, stamme-agtig musik, så bibeholder Ind i infernoet denne mystiske-episk-religiøse stemning hele vejen igennem. Når lydsiden så bliver akkompagneret af de æstetisk flotte billeder af boblende magma, så kan man ikke andet end at blive fuldstændig opslugt. Ja, måske endda føle, at man har fundet gud?
I disse tider bliver det tit diskuteret i filmverdenen om streamingtjenester, som Netflix, er ved at overtage markedet og skubbe biograferne ud i mørket? ”Nej, oplevelsen ville ikke være det samme,” ville mange nok mene. Og det samme gælder for Ind i infernoet. Er du tosset, hvor ville man godt have set den på et stort lærred i stedet for en computerskærm på 13”. Men det faktum, at Ind i infernoet, af Werner Herzog, netop kun er tilgængelig via Netflix vidner om, at Netflix ikke ikke blot kan producere gode tv-serier, men også film. Så måske er biografernes endeligt lige om hjørnet, når Netflix kan diske op med så flotte dokumentarer som Ind i infernoet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer