Anmeldelse
I LOVE YOU I MISS YOU I HOPE I SEE YOU BEFORE I DIE: Dansk dokumentar tager udkants-USA alvorligt

Af Emma Louise Ellehøj

Betty er i starten af tyverne, har to børn og et helt særligt ansigt. Hun kan se ung og gammel ud på samme tid, være totalt smuk og totalt smadret. På et tidspunkt åbner hun munden og afslører et stort sort hul der, hvor hendes ene kindtand burde være. I I LOVE YOU I MISS YOU I HOPE I SEE YOU BEFORE I DIE går Eva Marie Rødbro tæt på tre generationer af kvinder i en familie, der lever under fattigdomsgrænsen i USA.

Instruktøren står blandt andet bag den populære DR3-serie Prinsesserne fra blokken, hvor en gruppe piger fra Vestegnen portrætteres med samme rå følsomhed, der er til stede i I LOVE YOU I MISS YOU… Uden at moralisere eller forherlige noget som helst formår Rødbro at give et indblik i nogle mennesker, der måske bliver talt meget om, men sjældent lyttet til.

Betty, hendes mor og hendes datter tilhører en gruppe, man oftere ser i programmer som Luksusfælden og De unge mødre end dokumentarfilm. De bor sammen med 8 andre i et faldefærdigt hus i en forstad i Colorado, Texas. Bettys mor fortæller, hvordan deres liv engang var okay i et kort øjeblik, indtil det ikke var det længere og aldrig rigtig blev det igen. Udover det er familiens fortid rimelig uklar, men traumerne hænger i luften.

Filmen fokuserer på fællesskabet og relationerne mellem kvinderne i familien og et par veninder. De få mandlige karakterer, der er til stede, bevæger sig konsekvent i baggrunden. Man ser dem bagerst i billedet – ofte på vej ud ad døren eller på vej i fængsel, fordi de skylder staten 1200$ pga. noget med en kaution og nogle dyre obligatoriske narkotests.

I en scene, hvor Betty er ved at bryde sammen over sin økonomiske situation, forklarer hendes veninde, hvordan de bliver nødt til at sætte sig selv først, hvis de nogensinde skal komme videre. “Sometimes you have to switch what type of woman you are and get shit done” siger hun indtrængende. Planen er at stoppe med at ryge weed (i hvert fald i en måned) og få et job på posthuset.

Selvom det ikke lyder af meget, får den unikke adgang til Bettys inderste tanker og drømme en til at håbe på det bedste. Derfor er det ekstremt hårdt, når hun i næste klip sniffer hvidt pulver på sit værelse. Filmens tempo og fragmenterede stil gør det til tider svært at bevare overblikket, men det flimrende udtryk fungerer som billede på det indre og ydre kaos, Betty konstant befinder sig i.

I LOVE YOU I MISS YOU I HOPE I SEE YOU BEFORE I DIE foregår i et afgrænset område af motorveje, parkeringspladser og det overfyldte hus. Det eneste, der placerer familien i samfundet, er et fjernsyn, hvor Donald Trump holder tale på Fox News og baggrundsstøj fra en radioreklame for en livsforsikring, der helt sikkert ikke er råd til. En stille kritik af et system, der taber en masse mennesker på gulvet.

De mere håbefulde dele af dokumentaren fokuserer på Bettys ældste datter, Jade. Hun elsker kattekillinger og er meget alene. Hendes hverdag er fyldt med kærlighed, men også med alkohol, stoffer og voksne, der har hovedet et helt andet sted. Scenerne med Jade minder lidt om stemningen i Sean Bakers The Florida Project (2017), der viser en gruppe amerikanske underklassebørn drive rundt i et fattigt område omkring Disneyland med lige dele fantasi og bekymring. Forholdet mellem Jade og hendes mor og mormor er præget af de voksnes forsøg på at skabe al den tryghed og varme, de kan, selvom det hele tiden er på trods.

I filmens sidste scene fortæller Jade, at hun gerne vil have et arbejde, hvor hun kan hjælpe andre, når hun bliver stor. De uspolerede drømme for fremtiden åbner en lille mulighed for, at mønsteret måske en dag stopper med at gentage sig.

Kommentarer