Anmeldelse
Hunter Killer: En portion action, der går lige i glemmebogen

Af Terese Holm Pedersen

Gerard Butler er efterhånden blevet synonym med action efter at have spillet bl.a. Secret Service agent i Olympus Has Fallen (2013) og helten i Geostorm (2017). Forventningerne til det nyeste bud på en action-thriller med Gerard Butler i hovedrollen er derfor meget fastlagte – han skal forhåbentlig bruge sin stærke fysik og klogskab til at redde dagen på mest dramatisk vis. Så forventningerne om en gang gedigen action var forholdsvis store, da jeg satte mig i biografens bløde stol. Men lad det være sagt med det samme: De holdt ikke helt.

Filmen starter heftigt og intenst ud med en amerikansk ubåd i vanskeligheder. Den intelligente ubådskaptajn Joe Glass (Gerard Butler) bliver sat i spidsen for en redningsaktion. Efter at have observeret hvor katastrofale og tragiske omstændighederne er under havets overflade, kommer efterforskningen således også på sporet af et russisk kupforsøg, der i værste udfald kan starte en tredje verdenskrig. Glass får undervejs en allieret i form af den russiske kaptajn Andropov (Michael Nyqvist), som dog har en forholdsvis anonym rolle i det meste af filmen.

Hunter Killer byder på heftige og dramatiske opgør i fjendtligt farvand, samt ved en russisk flådebase. Som det skal være i en actionfilm, er der godt gang i lydeffekterne, der ganske udmærket indfanger de kaotiske scener i ubådens indre, samt til lands. Der bliver ikke sparet på ammunitionen, sårede mennesker og voldsomme eksplosioner. Umiddelbart en lækkerbisken for fans af actionfilm, men man har bare set det hele før – filmen mangler en vis grad af originalitet.

Ubåden er på dybt vand, men det er filmen også flere steder. Specielt en scene, hvor adskillige krigsskibe sejler langs hinanden, virker uforståelig. En blanding af knivskarpe billeder, og dét der virker som gamle optagelser fra et VHS-bånd, giver ingen mening. Det er uforståeligt, at dette miks af optagekvalitet er blevet accepteret af instruktøren Donovan Marsh. Den pågældende scene smadres dermed komplet og efterlader et undrende filmisk udtryk.

I modsætning til tidligere roller spillet af 49-årige Gerard Butler, er han i Hunter Killer ikke den korporlige actionhelt. I løbet af filmens 121 minutter får man ikke den store indsigt i ubådskaptajnens forhistorie, hvilket kunne have givet en større karakterdybde i den ellers nogenlunde overbevisende præstation af Butler. Han fremstår derfor blot som en ganske ordinær actionhelt, hvilket på sin vis jo både er kedeligt og ærgerligt for filmen.

I filmen er der en masse intense øjeblikke med fuld tjubang, og denvil helt sikkert appellere til et publikum, som bare godt kan lide full-power action. Men der er nok ikke Oscar-nomineringer på højkant til skuespillerne for dette værk. Så er du til sofistikerede fortællinger og dybsindige skuespillerpræstationer, bør du gemme dine biografpenge til en anden filmHunter Killer formår nemlig ikke at efterlade det største indtryk, efter at biograflyset tændes, og popkornene ligger på gulvet. Men action, det er der!

Kommentarer