[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Emilie Fabricius Hacke[/vc_column_text][vc_column_text]Nu nærmer dagen sig efterhånden med hastige skridt. The Academy Awards, The Oscars – kært barn har mange navne – bliver uddelt d. 2. marts, og i den

anledning vil vi her på Ordet give vores bud på, hvem der løber med de gyldne statuetter i kategorierne: bedste manus, kvindelige og mandlige hovedrolle, instruktion og bedste film – The Big Five.
Bedste mandlige skuespiller: Får Leo endelig sin Oscar?
Efter mange close calls kunne man godt unde DiCaprio endelig at hive statuetten hjem for sin rolle som den pengedrevne, kokainsniffende Jordan Belfort i The Wolf of Wall Street. Han er dog oppe imod nogle gedigne herrer, der alle leverer et fantastisk stykke arbejde. Veteranen Bruce Dern skaber et hårdslående portræt i Nebraska, og Christian Bale scorer point for sin ølvom, men særligt Matthew McConaughey, der forsætter sin McConaissance i Dallas Buyers Club, får stakkels DiCaprio til at svinde lidt i baggrunden. Dermed ikke sagt, at det er en klar sejr til McConaughey, for han får hård konkurrence fra Chiwetel Ejiofors effektfulde og prisbelønnede spil i 12 Years a Slave.
”Selv om min egen personlige favorit er Bruce Dern for sin subtile præstation som Woody Grant i Alexander Paynes fremragende Nebraska, ser jeg det usandsynligt, at nogen, selv superstjerner som Christian Bale og Leonardo Dicaprio, kan vippe Matthew McConaughey af pinden som bedste mandlige hovedrolle. Texaneren har stået øverst på sejrsskamlen i næsten alle prisuddelinger i år og hans skift fra poleret førsteelsker i romantiske komedier til seriøs karakterskuespiller i film som Mud, The Wolf of Wall Street og ikke mindst HBO-serien True Detective er guf for akademiet.”
– Bjørn Juul Andersen (Ordet)
Det er derimod lettere at forudsige prisen for bedste mandlige birolle. I rollen som den transseksuelle Rayon i Dallas Buyers Club giver Jared Leto sine mednominerede baghjul med en tryllebindende præstation, der i høj grad er en Oscar værdig.

Bedste kvindelige hovedrolle: ”I beat Meryl”
Selv om den storvindende Meryl Streep er nomineret i kategorien for bedste kvindelige hovedrolle, må hun denne gang højst sandsynlig se sig slået af en af sine mednominerede. Cate Blanchett leverer i skildringen af den lettere sindsforstyrrede Jasmine en eminent præstation, der fastholder publikum hele vejen igennem og understreger filmens tema. Blanchett står som klar favorit, og vinder hun, kan man kun håbe, at hun igen hylder nyligt afdøde Philip Seymour Hoffman præcis, som hun gjorde det til BAFTA.
Selv om Alfonso Cuarón i sin takketale for bedste instruktør til BAFTA hævdede, at Gravity ville have været ”nonsens” uden Sandra Bullocks præstation, fremstår hendes karakter en anelse for todimensionel til at være en trussel for Blanchett. En mulig konkurrent til Blanchett kunne derimod være Amy Adams, der gør det umådelig godt i den stornominerede American Hustle. Selv om Meryls præstation i August: Osage County – som altid – er solid, så er der en stor sandsynlighed for, at der i denne kategori er én, der vil kunne sige ”I beat Meryl”.
”Bedste kvindelige hovedrolle går helt klart til Cate Blanchett, ingen tvivl om det. Hun har allerede vundet ved BAFTA og Golden Globe, men hendes præstation i Blue Jasmine er også helt enestående.”
– Ditte Fiil Ravn (Ordet)

Bedste manuskript: Jonze som fuldblods auteur
Manusprisen er som bekendt delt i to – af de originale står Blue Jasmine (Woodsteren er for skandaleombrust) og American Hustle (for uinspireret) nok svagest, mens Dallas Buyers Club først og fremmest lever i kraft af sit skuespil. Nebraska og Her er stærke bud – men Alexander Payne fik den også for sin sidste film, så lad os krydse fingre for at Spike Jonze får et klap på skulderen for at være sprunget ud som fuldblods auteur.
Af de adapterede manuskripter er det svært at komme uden om Before Midnight, især fordi den ikke er nomineret til andet. 12 Years a Slave og Philomena er dog stærke udfordrere, mens Captain Phillips vækkes til live i sit spil og Greengrass’ instruktion, og The Wolf of Wall Street er hylemorsom, men ufokuseret.
Bedste instruktion: Revolutionerende filmkunst
Det er altid godt at se Scorsese blive hædret, men Wolf of Wall Street er ikke hans stærkeste, og han har allerede fået en medynks-Oscar. Alexander Payne er et kæmpetalent, Steve McQueen føjer mesterværk til mesterværk og David O. Russell er blevet favoritleverandør til showet – siden 2000 har kun tre film været nomineret til The Big Five, og han har instrueret de to – men ingen har leveret bjergtagende, revolutionerende filmkunst som Alfonso Cuarón med Gravity.
“Hvis jeg skulle give et bud baseret på tidligere præstationer, håber jeg på Steve McQueen. Jeg synes hans visuelle originalitet og barske lidelseshistorier er et overordentligt frisk pust i Oscar-sammenhæng”.
– Pelle Hegelund (Ordet)

Bedste film: Et stærkt felt
Med filmene 12 Years a Slave, Gravity, American Hustle, Dallas Buyers Club, Her, Nebraska, Philomena, Captain Philips og The Wolf of Wall Street lægges der op til en hård kamp i kategorien for Bedste Film, men der må siges at være nogle, der skiller sig ud fra mængden: 12 Years a Slave har med både en Golden Globe og en BAFTA Award for bedste film for alvor markeret sig som favorit. Den får dog hård konkurrence fra David O. Russel’s American Hustle og det visuelle vidunder Gravity – der i øvrigt er en klar frontløber i kategorien Best Cinematography. Selv om mange af de ovenstående film er nomineret i flere af de store kategorier, lader det i år ikke til, at én film går ind og rydder bordet. Det yderst stærke felt udmærker sig på hver deres områder – på hver deres måde. I kategorien for bedste film er det oftest de narrative og historiske kvaliteter, der vægter mest hos akademiet, så mon ikke det giver 12 Years ’the upper hand’.
– Arthur T. Delay (Film- og medie-studerende og skribent på filmmagasinet Nosferatu)

Det ganske danske land
Som alle efterhånden ved, er Danmark med i opløbet til hele tre priser: Jagten for bedste udenlandske film, The Act of Killing for bedste dokumentar og Helium for bedste live-action kortfilm. Selvom det kunne være fortræffeligt, må vi nok allerede erkende, at den højtelskede ’Jagten’ ikke hiver prisen hjem for bedste udenlandske film med modstandere som den italienske The Great Beauty, der allerede har hevet både en Golden Globe og en BAFTA hjem.
Casper Tybjerg, lektor på Film- og Medievidenskab, mener dog, at amerikanerne måske vil finde The Great Beauty for selvhøjtidelig. Han ser i stedet den cambodjanske film The Missing Picture som en interessant vinder, da den opnår stor originalitet i dens brug af voksfigurer.
Det ser lidt lysere ud, når man kigger på kategorien bedste dokumentar. The Act of Killing fremstår med sit kontroversielle indhold og originale fortælling som en klar favorit, så det er afgjort den, vi danskere skal sætte vores lid til i håbet om endnu en Oscar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer