Hele Australien tog Hollywood ved næsen med falsk Dundee-film i kæmpe turistkampagne

Den 17. januar 2018 rullede den første teaser trailer til Dundee ud på YouTube og andre sociale medier. Filmen havde ingen IMDb side, Hollywood-scenen havde ikke hørt noget om den og der var kun en enkelt tagline at tage fat i: sønnen af den berømte crocodile-dundee vender tilbage til Australien for at finde sin far.

Nogle dage senere udkom en trailer, hvor den hotteste australske skuespiller, Chris Hemsworth, pludselig dukker op i outback ranger-kostume med hat og vandresko. Han står og læner sig op ad en 4-hjulstrækker med et skilt i hånden, hvor der står intet andet end ”Dundee”. En bus kommer kørende op ad denne grusvej, hvor en vaskeægte amerikansk-lignende turist træder ud med skrigende t-shirt, ølmave og kasket. Hemsworths karakter rækker hånden ud og spørger ”Dundee?” gentagende, indtil det bliver komisk. Til sidst svarer Danny McBride’s karakter overrasket at ja, det er ham.

Dundee kommer ud af det blå
Hvis du ikke har set den Oscar-nominerede Crocodile Dundee (1986) filmen, så har du i det mindste hørt om den. Filmen var en kæmpesucces i den vestlige verden og gav Australiens turistindustri et boost i årene efter, at den udkom.

Da de nye trailere og teasers begyndte at rulle ud over de sociale medier, håndterede alle ‘filmens’ medvirkende marketingen, som de gør med ægte film: Chris Hemsworth lagde nogle klip fra filmen op på hans Instagram profil; Hugh Jackman udsendte nogle tweets om, hvor stor en ære det var for ham at samarbejde med Danny McBride; og da tredje trailer udkom, var castet på filmen vokset med Margot Robbie, Isla Fischer, Liam Hemsworth, Luke Bracey og sangerinde Jessica Mauboy, blandt andre australske legender.

Men hen ad vejen dukkede der nogle skyggezoner op vedrørende denne film, der lod til at være dukket op ud af intetheden; hvornår kunne Chris Hemsworth, som havde så travlt med både Thor: Ragnarok (2017) og Avengers: Infinity War (2018), have haft tid til at indspille en hel film, og hvordan var det forbigået alle i medieverdenen? Hvordan kunne det være, at Margot Robbie, som har brugt de sidste mange måneder på I, Tonya (2018), pludselig var med? Og ville vi nu ikke måske have hørt lidt mere, hvis både Hugh Jackman og Russel Crowe skulle spille sammen i en australsk film om Crocodile Dundees søn?

Overraskelsesfilm eller aprilsnar?
Ingen havde hørt om den.

Men der var blandt andet et produktionsselskab med i titlerne; Rimfire Films, som stod bag den oprindelige Crocodile Dundee film.
Så hvad skete der lige der? Kunne det virkelig passe, at der lige pludselig var blevet lavet en splinterny film om Crocodile Dundees søn, Brian Dundee (Danny McBride), som skal hjælpe Wally Jr. (Chris Hemsworth) med at finde Michael Dundee (Paul Hogan), som åbenbart er blevet væk i den australske outback?

Eller var det bare helt i vejret?

Det føltes i hvert fald som en rigtig film. Klip, interaktioner på de sociale medier, alle store mediesider – som selv herhjemme i Danmark skrev om den her mystiske film, som ingen havde set komme; det hele fulgte den klassiske strategiske kommunikation, som følger en films promovering i 2018.

Men så kulminerede det hele under Superbowl den 4. februar.

Superbowl er blevet Stedet™, hvor nye blockbusters, serier og andre underholdningsprogrammer får lov til at blive præsenteret for øjnene af hele USA. Det svarer måske lidt til europæiske Champion’s League, bare ganget med ti. I år blev der vist en trailer til Netflix-filmen The Cloverfield Paradox (2018), som Netflix afslørede kunne streames med det samme blandt de andre klassiske reklamer, som følger med sportsbegivenheden.

For under Superbowl blev der nemlig vist endnu en sidste trailer for Dundee, der tog fusen på os alle.

(Eller næsten).

Film trailer tager en overraskende drejning
Halvvejs igennem Brian Dundees eventyr i naturen forsvinder Wally Jr.s guide tøj og karakter umiddelbart for at fusionere med Chris Hemsworth som ham selv. Det er ikke længere en rolle, han spiller, og selv Brian Dundee/Danny McBride bliver nødt til at afbryde den orkestralske musik, som følger de storslåede panoramabilleder og spørge: ”Wait, hold up. This isn’t a movie.

It’s a tourism ad for Australia,” siger Danny McBride så og tager sin hat af, som for at fortælle at han træder ud af rollen af Brian Dundee for at nu være sig selv. Og derfra kører traileren/reklamen bare: billeder af havet, nattebilleder med bål i outback’en, en travelling ved vilde kænguruer… Chris Hemsworths stemme fortæller så, at der er nogle super flytilbud til Australien lige nu.

Firmaet bag denne storslåede kampagne til 216 millioner kroner, Droga5, har skabt en fantastisk historie og brugt alle de koder og opførelser, som ellers passer med udgivelsen af en ny film. Alle skuespillerne involveret var med på vittigheden – og dét på ægte australsk manér; senere hen har Russel Crowe fortalt, at alle skuespillerne, som optrådte eller havde cameos (selveste Crocodile Dundee, Paul Hogan var også med), gjorde det gratis af ”kærlighed.”

Australien kalder
Kampagnen har fået forskellige reaktioner, men de fleste har været positive og rosende. Et eller andet sted er der en hel del kommunikations-, marketing- og reklamestuderende og -undervisere, som kigger med og tænker på mulighederne.

Nogle fans har spurgt efter filmen og er blevet skuffede over at høre, at den ikke var en realitet. De har også lavet en petition online, hvor man kan skrive under for at se, om de ikke godt kunne lave filmen alligevel.

Men måske skal Crocodile-Dundee have lov til at forblive en 80’er legende. Og måske skal man finde på en ny australsk legende at se på film. Jeg nominerer klart Chris Hemsworth til dette. Hvis Hugh Jackman kunne komme med, ville det også være en fantastisk film. Og så måske også Margot Robbie…

Åh, måske skulle denne Dundee film blive til noget.

Eller skal den bare have lov at forblive en fantasi i reklameverdenen?

Kommentarer