HOTEL EUROPA:
Halløj på Hotel Europa

Saravejo er byen, hvor 1. verdens krig startede med mordet på Franz Ferdinand, som var ærkehertugen af den østrig-ungarske imperium, og det samme sted, hvor den sidste store europæiske krig sluttede, som var krigene i Eksjugoslavien. Byen, der i dag er hovedstad i det moderne Bosnien-Hercegovina, har aldrig været fattig på ideologiske spændinger.

På 100-års-dagen for mordet på Franz Ferdinand får Hotel Europa i Sarajevo besøg af en række udenlandske diplomater, et tiltrængt visit for det hårdt prøvede hotel, hvor medarbejderne ikke har fået løn i to måneder. Men spændinger ulmer i baggrunden.

Egentligt fungerer Hotel Europa som et mikrokosmos over Bosniens fortid. Også i kraft af de ideologiske spændninger i Balkan-landene. Som da en Serbisk nationalist med samme navn som moderen af Franz Ferdinand, Gavrilo Princip, bliver interviewet af en bosnisk journalist på hotellets tag. Interviewet udvikler sig mildest talt hedt, først er de ved at bide struben af hinanden, interviewet bliver brat afbrudt i deres vrede, og derefter opstår der seksuelle spændninger i mellem de to. Så man kan tænke filmen som et drama, men i sin essens er Hotel Europa en humoristisk film, en tragikomedie. Der meget humor at finde i dialogen mellem de to, selvom det nationale had nærmest sprøjter ud af skærmen.

Der er gangstere i kælderen, der bestyrer stripperne, en coke-sniffende sikkerhedsvagt, et begyndende marxistisk oprør i vaskerummet og i køkkenet. Et kaos er ved at opstå, og som filmen skrider frem, udvikler den sig til et flerlaget plot, også i overført betydning, da der virker til at ske noget på alle hotellets etager. De forskellige skæbners historie bliver viklet ind i hinanden i løbet af filmen; drab, forsøg på voldtægt og anarki, det går ikke stille for sig. Hotellet fungerer som en god ramme for en historie, hvor forskellige hierarkier, personlighedstyper og politiske holdninger kan støde sammen.

Men så gennemført som konceptet er, kan man ikke lade være med at sidde tilbage med en lidt flad fornemmelse efter filmen. Hvad vil den egentligt udover at formidle Europas fortidige og nutidige problemer? Man bliver i løbet af filmen en del klogere på Balkans fortid i kraft af interviews og de nutidige problemer, som bliver synlige med medarbejderne, der på hotellet kæmper for dagen og vejen. Men egentligt synes filmen at mangle et budskab. Dermed ikke sagt at alle film behøver at have det, men filmen har noget uforløst over sig.

Hotel Europa er en film med et gennemført koncept – masser af humor og drama, og en film der gør dig mere klog på Balkan-landenes historie. En underholdende og veludført film, der desværre lige mangler det sidste for for alvor at blive virkelige god film.

Kommentarer