GRIMSBY: En grim én af slagsen

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Oliver Noppenaug[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Dette er ikke en anmeldelse. Dette er en regulær advarsel. Lad være med at bruge din SU, dine surt optjente sparepenge, gavekort eller tid på at se Grimsby. Hvis du trodser min advarsel, og alligevel indlægger dig selv til 1 time og 20 minutters krampagtige usjovheder, så var du altså advaret!

Sebastian Graves er toptjekket hemmelig agent i den britiske efterretningstjeneste MI6. Nobby Butcher er en sammensmeltning af alle fordommene om den proletariske arbejderklasse i Nord England. De er brødre. De har ikke set hinanden i 28 år, før Nobby kommer til at ødelægge Sebastians mission, og lige pludselig er hele MI6 i hælene på dem. Sammen rejser de verden rundt for at stoppe en ond organisation, der udgør en trussel for verden.

Okay, så plottet lyder nogenlunde sådan her: ”Umage par ender i fedtefadet efter en misforståelse. Umage par bliver jagtet rundt. På trods af deres forskelligheder må de samarbejde for at redde dagen (og verden), og i sidste ende er det måske netop forskellene, der gør, at dagen kan reddes”.

Lyder det originalt? Ikke specielt, og det bliver hurtigt et tema i filmen. Det er en komedie, men alle jokes har man set eller hørt før i et eller andet omfang. Masser af fat-jokes, røv-jokes og falde-på-halen-komik. Bill Cosby drug-raper folk? Det hørte vi sidste år. Hovedpersonerne kravler ind i kropsåbningen på et savannedyr? Ace Ventura 2 (1995). Et virvar af elefantmasturbation og dertilhørende festfyrværkeri af elefantsæd? Det har vi allerede set i Freddy Got Fingered (2001).[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Grimsby[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

1-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Louis Letterier[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
England & Australien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Jokesne kan læses og spottes på lang afstand. Åh åh, den ene mandlige karakter er ramt af en giftpil, og den anden mandlige karakter skal suge giften ud. Gæt hvilken kropsdel giftpilen ramte.

Og det er virkelig et stort problem for filmen. For ikke nok med at Sacha Baron Cohen gentager andres jokes, så gentager han også sig selv. I hans tidligere film har det fungeret godt, når han er gået over stregen, og det prøver han også rigtig meget på i Grimsby. Det fungerer bare ikke. I stedet for at være chokerende og over grænsen bliver det bare plat og forceret. Vi bliver ikke chokerede, vi venter egentlig bare på at scenen bliver færdig, så vi kan komme videre.

Man kunne ellers have håbet, når han nu gentager sig selv, at han så i det mindste havde brugt de gode ting fra hans tidligere film. Ali G, Borat, Bruno og til dels diktatoren Aladeen fungerer, når de interagerer med virkeligheden, eller vi i hvert fald fornemmer det. Når Borat interviewer en stakkels, intetanende amerikaner, er jeg flad af grin. Når man kan se folks ubehag og akavethed, når de ikke ved, om Ali G er en virkelig person eller ej, er jeg flad af grin. Dette er der intet af i Grimsby. Grimsby er så afskåret fra den virkelige verden, at selv England ender i VM finalen i filmen (Som i øvrigt foregår i 2016 og i Chile). Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke lavede en film om karakteren Nobby, der bare blev sluppet løs på indbyggerne i London og konfronterede dem med deres fordomme om den nordengelske arbejderklasse. Det kunne været blevet én af hans bedste film, for Nobby passer langt bedre til sådan noget end til den skrækkelige spionkomediefilm, han er endt i.

Jeg gik ikke ind med høje forventninger, men jeg forventede heller ikke at se den dårligste film, jeg længe har set. Det var måske den største overraskelse ved den oplevelse. Alt i alt ved jeg ikke længere, hvad der virker mest realistisk. At England rent faktisk skulle ende i en VM-finale, eller at Sacha Baron Cohen skulle få lov til at lave en film efter Grimsby. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer