THE GREEN PRINCE: Spændende men kluntet fortalt spion-dokumentar

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nomi Simone Forchhammer [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Historien om den palæstinensiske spion Mosab Hassan Yousef er så ekstraordinær, at man fristes til at tro, at det er fiktion. Dog er The Green Prince en dokumentar, der med udgangspunkt i Yousefs selvbiografi af samme titel fortæller hans livs-historie.

Yousef er søn af den højtrangerende Hamas leder, Sheikh Hassan Yousef. I en alder af 16 år bliver han oplært til at følge i sin faders fodspor. Hans hverdag står på hård militærtræning og timelange koranlæsninger, så han ligesom sin far kan kæmpe mod Israel, når tid er. Under en våbensmugling går det dog galt, og Yousef bliver anholdt af den israelske efterretningstjeneste, der under barske afhøringer torturerer ham for at få ham til at afsløre sin faders planer.

Han bukker dog ikke under for de strenge afhøringsmetoder, hvorfor rekrutteringslederen for den israelske efterretningstjeneste må ty til andre metoder – han tilbyder Yousef et fripas for fængslet, hvis han vil arbejde for dem.

I en kultur, hvor begreberne skam og ære gennemsyrer alle relationer, er beslutningen for Yousef mere end utrolig. Diskursen i Palæstina overfor Israel er så intens, som Yousef selv udtaler ”To rape your mother is shameful, but to work for the israeli government is far worse”.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
The Green Prince[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: 3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Nadav Schirman[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Tyskland, UK og Israel[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Der sker dog noget i fængslet, hvor Yousef indser, hvor grufulde metoder Hamas tager i brug. Da Hamas en dag bomber sine egne tilhængere for at opildne stemningen mod Israel, bliver det klart for Yousef, at han må bekæmpe sin fars idealer og agenda – han tilslutter sig fjenden og arbejder i over 10 år for Israel mod Hamas – altså mod hans far og alt i hans liv.

Historien er enestående, hvilket Hollywood også har fået nys om, derfor er en amerikansk filmatisering selvfølgelig på vej. Der er ingen tvivl om, at filmatiseringen nok skal blive noget af et spændingsbrag. Netop dette har instruktør Nadav Schirmann også forsøgt at fange i sin dokumentar, men noget er gået galt. Han har forsøgt at fortælle denne spion-fortælling med et utal af fiktionselementer, sikkert for at øge spændingen.

Om det lykkedes til fulde, har jeg svært at vurdere. Yousef og rekrutteringslederen, Gonen, er begge vist gennem den klassiske talking-head situation. De er placeret i omgivelser, der skal lede tankerne hen på det fængsel, Yousef blev holdt fanget i. Ud fra denne ramme understøttes interviewene af tarvelige rekonstruktioner, drone-billeder, computer-animerede grafer, arkivbilleder, nyhedsreportager og ja, jeg kunne (desværre) blive ved.

Det er som om Schirmann har anstrengt sig for at bruge ethvert tænkeligt film-greb i håbet om at øge spændingen. Hvilket er utrolig ærgerligt – historien er nemlig spændende nok i forvejen uden alle de unødvendige anstrengelser.

Yousefs historie er helt klart et syn værd, hvis man kan se bort fra Schirmanns forsøg på at varme Hollywood op. Yousefs mod og rørende historie har gjort et stort indtryk på mig, hvorfor jeg vil anbefale folk at tage et smut forbi Cinemateket for at se denne tour de force af dokumentaristiske film-effekter, hvori der gemmer sig en fantastisk historie.

The Green Prince er månedens dokumentar i Cinemateket. Læs mere her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer