GRAND CENTRAL: Radioaktivt trekantsdrama

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Line Worm Poulsen [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Den unge, ludfattige Gary (Tahar Rahim) er draget ud i verden for at finde et job.  Da han ikke har verdens mest attraktive CV, springer han til, da han bliver tilbudt et risikofyldt job på en atomreaktor.Her introduceres han til en ny venneflok i et højspændt og livsfarligt miljø, hvor selv den mindste fejl kan få fatale konsekvenser.

Han møder den smukke Karole (Léa Seydoux), der gør en vovet entré i Garys liv. Desværre er hun kærester med Garys nye kollega og nabo, Toni (Denis Ménochet), og et moralsk dilemma tager fart, da Gary og Karole indleder et hemmeligt forhold.

Selvom filmen foregår i Rhône-dalen i Frankrig, emmer miljøet af amerikansk sydstatscharme. Arbejderne bor i små blikskure langs vandet, tager afsted på job i høj sol med støv og sved på panden, og videre på bar til fyraften for at ride på mekanisk rodeotyr på vaskeægte texaner-manér.

Som bagtæppe for dette eksotiske scenarie tårner de gigantiske atomreaktorer sig op som kolde monstre i det ellers solbeskinnede franske landskab. Det er disse kolosser, der danner ramme om deres fælles skæbnesvangre arbejdsliv.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Grand Central[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2013[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Rebecca Zlotowski[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig & Østrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Léa Seydoux, der fik sit internationale gennembrud som den blåhårede kunstner i Adèles Liv, er glimrende castet til rollen som Karole. Hendes særlige evne til at spille letpåklædt forførerske, uden at fremstå vulgær, er imponerende.  I Grand Central optræder hun igen uden en trevl på kroppen, men beviser, at hun har meget mere at byde på end bar hud.

Tahar Rahim er knap så iøjnefaldende som forlibt ung man – han leverer en sikker, om end lidt neutral præstation, mens Seydoux skinner igennem. De har imidlertid en fin fælles kemi, så man forstår fuldt ud Garys betagelse af den søde Karole, og dermed får affæren liv på lærredet.

De to står over for en konfrontation med Karoles forlovede, spillet af Denis Ménochet, der tidligere har spillet over for Seydoux i Tarantinos Inglourious Basterds (2009) – dengang i rollen som hendes far! Her inkarnerer han tredjehjul på troværdig vis, og man har gennem filmen en voksende sympati for hans triste situation.

Til trods for de fine skuespillerpræstationer resonerer trekantsdramaet ikke så overbevisende. Forholdet forbliver lidt for meget på overfladen og kommer sjældent derned, hvor det gør rigtig dejligt ondt. Det handler mere om passion end om indebrændte følelser.

Filmen har sine medrivende øjeblikke, som vejer op for de emotionelt mere stillestående passager. Især mærkes de scener, hvor landskabet, de andre arbejdere, samt det livsfarlige atomkraftværk er i fokus, da disse scener er smukke og medfølende. Små sekvenser går hen og bliver nærmest art-film-agtige i deres stillestående og ophøjede æstetik.

Filmens setting er stærkt betagende, og billederne af atomreaktorerne er både skrækindjagende og dragende. Deres uhyggelige plads i det franske landskab indprenter sig på nethinden lang tid efter. Grand Central er billetten værd – i særdeleshed for at opleve den texanske livsstil udfoldet i franske omgivelser.

Grand Central er månedens film i Cinemateket i marts. Læs mere her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer