Godless: Moralsk dødvande

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Oscar Pedersen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Efter at have vundet hovedprisen på sidste års CPH PIX får bulgarske Ralitza Petrovas debutfilm ’Godless’ endelig dansk premiere. Filmen er en glimrende skildring af et depraveret samfund, hvor egoisme belønnes og altruisme straffes.

 

Med en stram hestehale, et udtryksløst ansigt og iført en tyk dunvest bevæger hjemmehjælperen Gana sig fra betonblok til betonblok for at assistere ældre mennesker i en unavngivet kold og grå bulgarsk by. Ganas sande agenda er dog at stjæle de ældres morfin og sælge deres id-kort videre på det sorte marked. Hvis de ældre skulle protestere, får Gana blot sin bilmekaniker kæreste til at aflægge dem et visit, hvorefter de med garanti ikke vil protestere. I en by, der synes at være drevet af korruption og lidelse mærker Gana ingen konsekvenser af sine handlinger. Det er først, da den ældre korunderviser Yoan vækker en glød af empati i Gana, at hun møder modstand fra omverden.

 [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Godless[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Ralitza Petrova[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Bulgarien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Én af årsagerne til at ’Godless’ fungerer så godt er på grund af karakteren Gana, suverænt leveret af debutanten Irena Ivanova. Det meste af tiden kan man som tilskuer kun forholde sig til Gana passive ansigtsudtryk og hårde attitude, som nægter adgang til hendes indre. Hun lever et trøstesløst liv blandt mennesker i forfald og selv hendes forhold med sin kæreste er reduceret til en fælles afhængighed af morfin. Alligevel afslører hendes handlinger indimellem et ønske om menneskelig medfølelse. Det ses eksempelvis i en af filmens bedste scener, hvor Gana hører en nabo, højst sandsynligt en prostitueret, have højtlydt samleje (med en kunde) for åben dør. Gana nærmer sig døråbningen og dvæler næsten hypnotisk ved synet af parret indtil, at en lille pige kommer gående ind i værelset, hvortil Gana skynder sig væk – parret fortsætter selvfølgelig ubemærket! Filmen er fyldt med scener som denne, der giver indsigt i karakternes skjulte tanker, samtidig med at det skildrer samfundets tragiske tilstand. For ’Godless’ handler ikke blot om Gana, et enkelt individ, der er fanget i et moralsk sort hul, men også om et pilråddent samfund, der stadig er påvirket af landets fortærende fortid.

 

Inden for de seneste 5-10 år har flere og flere instruktører benyttet 4:3 aspekt ratio som et æstetisk valg og er nu så populært at det er kitsch. Det er kun de færreste, der har formået at benytte aspekt ratioen på en original måde, hvor det har en betydning i forhold til filmenes form og indhold. De fleste, derimod, eksperimenterer med aspekt ratioen som en billig måde at tildække dårlig fotografering og skabe en letkøbt æstetik. ’Godless’ tilhører de få, der lykkedes. Her skaber aspekt ratioen i samspil med ekspressive close up en isoleret og klaustrofobisk fornemmelse, hvilket skaber en større forståelse for den umulighed, det er for Gana at bryde ud af hendes klaustrofobiske, mareridtslignende liv.

 

’Godless’ er ikke nødvendigvis en nyskabende film, men er til gengæld en fascinerende og ikke mindst relevant fortælling om ulyksalige individer i et samfund, hvis fremtid kvæles af dets fortid.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer