Anmeldelse
GAME OF THRONES SÆSON 8 – A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: Sidste nat før slaget

Af Gustav Stubbe Arndal

SPOILERS FOR GAME OF THRONES FØLGER!

 

Der sker noget besynderligt i Winterfell natten inden den store kamp mod the white walkers. Folk lægger politikken til side. For hvad der føles som første gang i Game of Thrones, er der ingen skjulte agendaer, intet forræderi og kun en beskeden uro, der underligger et par af scenerne.

Afsnittet åbner med endnu et eksempel på, hvordan personlige gerninger har større konsekvenser, da Jaime Lannister står over for magtfulde folk, hvis familier han har dræbt eller lemlæstet, men bliver reddet af Brienne, der taler for hans tapperhed og ære. Nyheden om, at Cersei løj om at hjælpe mod nattekongens hær, skaber konflikt mellem Daenerys og Tyrion, men Jorah beder hende tilgive ham hans fejl.

Da Sansa spørger hende, hvad der skal ske med Norden, når alt er overstået, bliver de afbrudt af nyheder: den udøde hær er på vej, og det er kun et spørgsmål om timer. Alle er klar til enten at overleve eller dø. Det eneste, der er tilbage, er at vente.

Hvor første afsnit handlede om at sætte brikker på plads og se karakterer møde hinanden, er dette afsnit her for at minde os om, hvorfor vi holder så meget af borgens midlertidige indbyggere, og for at lade dem være sårbare og ærlige over for hinanden. Og selvom ikke alle scener leverer lige stærkt, er det for det meste en rørende fornøjelse at se hele castet læne sig tilbage for at mindes gamle stunder.

Minder bliver der i hvert fald lagt vægt på, især da Bran (a.k.a. Den treøjede ravn) forklarer, hvorfor Nattekongen er så fokuseret på ham: kongen ønsker at udradere Westeros’ liv, og Bran er alle rigernes minder. Hver fortælling, hvert navn, hvert liv har en enorm værdi, så længe de huskes. Det er hele kontinentets historie, der er på spil.

Ikke blot de store fortællinger om konger, slægter og slag, men også de personlige historier, vi bevidner gennem episoden. Jons venskab med Sam og Edd, Sansas genforening med Theon, Arya og Gendrys (nu fuldbyrdede) unge kærlighed. Og så er der selvfølgelig Brienne, der får sit ønske om at blive ridder opfyldt i en af seriens mest rørende scener.

Det er disse øjeblikke, der giver liv i serien og gør de store omvæltninger og drab så effektive. Når Tyrion ikke ønsker, at aftenen skal slutte, og Podric giver sig til at synge, er det ikke en sang om hæder og krig, men om en romantisk figur, der danser i en tom sal. En menneskelig, melankolsk fortælling.

Der er selvfølgelig folk, der savner de moralske gråtoner og det politiske spil. Men jeg ved, at jeg kommer til at savne disse små pauser og mange af afsnittets karakterer, der helt sikkert ikke kommer til at overleve meget længere. På en måde er vi endelig i samme båd som dem; alt er sagt og gjort, og nu sidder vi med et svagt håb om deres skæbne. Som Tyrion siger med et pinefuldt smil: ”I think we might live.”

Daenerys når kun lige at få Jons sande identitet at vide, før hornene gjalder. På den anden side af The Battle of Winterfell i næste uge vil der være rigelig plads til klimatiske kampe, afsløringer, drab og forræderi. Men denne uge gav Game of Thrones os noget, den sjældent giver: endelighed. En følelse af, at vi er ankommet til endestationen.

Slutningen er for alvor begyndt.

 

Små-tanker:

  • Brienne er så stolt af Podric, og det er jeg også!
  • Så mange gode blikke denne episode (især omkring Tormunds… historie)
  • Maisie Williams er 22, som mange folk googlede sig til. Synes, scenen var godt gjort og passede godt med Aryas karakter.
  • Missandei og Greyworm føltes desværre en smule ligegyldige. Der sker nok noget med en af dem næste .
  • Tyrion er klog nok til faktisk at snakke med Bran. Gad vide, om Tyrion lærte noget vigtigt?
  • Krypten er et sikkert sted at være. De siger det jo så mange gange! Intet kommer til at gå galt i krypten, det er det sikreste sted at være i hele Winterfell. Totalt.

Ugens one-liner: ”Well, calling you fucked wouldn’t be strictly accurate.” – Samwell Tarly, Slayer of White Walkers and Lover of Ladies

Kommentarer