FRA BALKONEN
Jagten efter meningen med livet starter fra balkonen

Instruktør Ole Giæver har ladet kameraet følge ham et år i sit liv, hvor han har funderet over alle livet store—såvel som små—spørgsmål fra sin balkon på Borchmannsgate 12A. Med et stort glimt i øjet åbner filmen med Giæver, som langsomt finder sin lejlighed på Google Earth akkompagneret af Strauss’ Also sprach Zarathustra, Op. 30. For de mindre klassisk erfarne læsere bør det tilføjes, at det er det selvsamme stykke musik, som Kubrick brugte i åbningen af Rumrejsen år 2001 (1968). Allerede fra filmens allerførste færd kan det mærkes, at Giæver ikke har noget problem med at provokere eller skeje ud og lave en anderledes film, end man er vant til at se.

Det er ikke første gang, at Ole Giæver selv medvirker i sin egen film. I fiktionsfilmen Mod Naturen (2014) spillede Giæver selv hovedpersonen Martin, som vendte civilisationen ryggen og løb mod naturen. Fra Balkonen må dog siges at være Giævers hidtil mest personlige film. Han har ikke været bange for at dele alt fra sine tanker om livet, indblik i sit familieliv til gamle hjemmevideoer af ham og en kammerat, som dry humper sofaen.

Filmen føles på mange måder som et indblik i instruktørens liv og tanker her og nu. Man kunne derfor med rette have den bekymring, at filmen kunne gå hen og blive lidt kedelig. Og jo, forholdsvis meget tid passerer med billeder af træer i alle fire årstider eller Giæver, som sidder på sin balkon og kigger ud på verden. Filmen er bestemt ikke for alle og enhver, som bare gerne vil underholdes en fredag aften. Men hvis man lader popcornene blive derhjemme, formår Giæver at skabe nogle meget rørende øjeblikke; blandt andet da han danser rundt på sit stuegulv og der pludselig klippes til 5-10 andre Nordmænd, som danser til samme nummer rundt omkring i Norge.

Filmen behandler på enkel og humoristisk vis en håndfuld af de eksistentielle spørgsmål, som de fleste mennesker vil fundere over på et eller andet tidspunkt i livet. Men jeg kunne godt have tænkt mig at komme et spadestik dybere ned i Giævers indre filosofiske tankehav. Mange af de filosofiske tanker, som Giæver har erfaret sig i løbet af et år, bliver formidlet til os via en voice-over. Det kommer dermed til at virke en anelse opstillet og upersonligt. Jeg kunne godt have tænkt mig at være med i netop det øjeblik, hvor Giæver tænkte den tanke, som han senere indspillede i sin voice-over.

Fra Balkonen har en masse gode kvaliteter, og jeg må indrømme, at jeg følte mig underholdt med livets store og små spørgsmål hele vejen igennem. Alligevel efterlader den mig med følelsen af, at man godt kunne have skabt en bedre film ud fra samme præmis. Jeg må dog bøje mig i støvet for Ole Giæver, når han tør lave en film om at fundere over meningen med livet fra sin lille balkon på Borchmanngate 12A, Oslo, Norge, Europa, Jorden, Universet.

Kommentarer