FORTÆLLINGEN OM PRINCESSE KAGUYA: Studio Ghibli laver på ny magi

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Cecilie Egholm Tonnesen [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Fortællingen om Prinsesse Kaguya er produceret af Studio Ghibli, der bedst er kendt for filmene instrueret af Hayao Miyazaki. Miyazaki afrundede sidste år sin lange karriere med mesterværket Når vinden rejser sig (2014). Nu træder studiets anden store instruktør Isao Takahata i Miyazakis fodspor med Fortællingen om Prinsesse Kaguya.

Fortællingen om Prinsesse Kaguya er en gammel japansk folkemyte om en prinsesse, der forgæves prøver at finde tilbage til sin barndom. I Takahatas yndefulde fortolkning bliver myten til en fortælling om, hvor skrøbeligt livet er, og hvor hurtigt det kan passere.

En aldrene barnløs bambushugger finder inde i et bambus skud en lille bitte pige, som ikke er større end en lille finger. Bambushuggeren og hans kone tager den lille pige til sig og opfostrer hende, som var hun deres egen.  Ligesom den plante, hun blev fundet i, vokser den lille pige hurtigt. Hurtigere end alle andre, og de andre børn i landsbyen giver hende tilnavnet bambuspigen. Livet i landsbyen er idyllisk og enkelt, og bambuspigen knytter et nært venskab til den jævnaldrene Sutemaru.

Da hendes far en dag finder en pose guld i skoven brydes idyllen.  Han er overbevist om, at bambuspigen er en prinsesse sendt fra himmelen, og at hun fortjener et liv som en rigtig prinsesse. Han beslutter derfor, at familien skal flytte til byen, så hun kan blive adeligt gift. Faderen køber det smukkeste plads med de bedste tjenestefolk og bambuspigen får tildelt navnet Prinsesse Kaguya. Det eneste problem er bare, at bambuspigen ikke er interesseret i hverken titlen som prinsesse eller det smukke palads.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Fortællingen om Prinsesse Kaguya[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2013[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Isao Takahata[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Japan[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]I byen spredes rygtet om Kaguyas guddommelige skønhed, og snart strømmer landets rigeste mænd til for at gifte sig med hende. Men jo flere bejlere, der kommer til, desto mere ulykkelig bliver hun, for hun længes tilbage til landsbyen med bambusskoven, blomsterne, dyrene og ikke mindst Sutemaru.

Kun det der er væsentligt for fortællingen bliver tegnet, hvilket resulterer i en minimalistisk stil, som adskiller Fortællingen om prinsesse Kaguya fra tidligere Studio Ghibli film. Det skaber skitseagtig æstetik, der får filmen til at ligne et smukt akvarelmaleri, som bjergtager ethvert beskuende øje og passer perfekt til det enkle budskab.

Der er især en scene, som skiller sig ud i filmen. Prinsesse Kaguya flygter i en mareridtsagtig drøm fra paladset og tilbage til landsbyen. Jo hurtigere hun løber, jo mere bliver hendes sind opløst i frustration, sorg og frygt, hvilket afspejles visuelt i en ekspressionistisk eksplosion af farver og streger.  Det er filmens mest intense og smukke scene, som understreger, hvad håndtegnet animationsfilm kan.

Fortællingen om Prinsesse Kaguya minder i sin tematik om Miyazakis Ponyo (2008). Her er det ligeledes menneskets indblanding i naturens balance, som udløser modgangen, men det er samtidig den, der sikrer kærligheden og kærligheden til livet.  Det enkle budskab, som bliver formuleret så klart i filmens sidste scene, er således, at vi skal elske livet, mens vi har det. Både sorgen og glæden, da disse to er uadskillelige.

Fortællingen om Prinsesse Kaguya skriver sig ind i rækken af fabelagtige Studio Ghibli film, og det er svært ikke at blive rørt i løbet af de 137 minutter, filmen varer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer