FOCUS: Hvem svindler hvem?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Makkerparret bag I Love You Philip Morris (2009) og ikke mindst publikumssuccesen Crazy, Stupid, Love. (2011) er klar med endnu mere af samme skuffe i den romantiske svindlerkomedie Focus med Will Smith. Der er intet nyt under solen, men det betyder jo ikke så meget, når man skal lokke folk ind i biografmørket.

Nicky (Will Smith) er tredje generationssvindler, og han er en god én af slagsen. Han tager den uerfarne og smukke tricktyv Jess (Margot Robbie) under sine vinger og lærer hende om afledningsmanøvrer og kunsten at svindle. Men den professionelle Nicky falder også for Jess – og bryder derfor forbindelsen.

Tre år senere løber de to ind i hinanden, da Nicky er i fuld gang med et millionsvindelnummer under det årlige racerløb i Buenos Aires – og pludselig tager affæren en drejning.

”Svindelfilm”, ikke at forveksle med ”kupfilm”, er efterhånden blevet en subgenre for sig selv, der har vokset sig stor siden Paul Newman og Robert Redfords populære The Sting fra 1973 og inden for de senere år med blockbusteren Now You See Me (2013) og den Oscar-nominerede American Hustle (2013).

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Focus[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Glenn Ficarra & John Requa[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Filmene tiltaler publikum, der åbenbart nyder at blive taget ved næsen – og det bliver man i Focus. Selvom det er velkendte tricks og twists, så virker dét. Will Smith passer godt ind i rollen som den kontrollerende og smarte svindler, der faktisk ikke ligger langt fra hans rolle som datingeksperten Hitch (2005). Helt i tråd med instruktørerne Glenn Ficarra og John Requas tidligere filmkarakterer, der udfordres på deres professionalisme af kærligheden, så bliver Smiths Nicky kastet ud af kurs af den skønne Margot Robbies udfordrende Jess. Dynamikken mellem de to hovedroller slår gnister og giver røde kinder, og selvom humoren måske virker lidt forældet, så virker parret som et frisk pust i en ellers rimelig ligetil svindlerkomedie.

Rent humormæssigt bliver det noget søgt med comic relief-karakteren Farhad (Adrian Martinez), hvis komik udelukkende er funderet i hans størrelse (jep, han er en tyk gut) og hans konstant perverse kommentarer – på mange måder er han et rip-off af Zach Galifianakis’ Alan i Hangover-filmene.

Focus er en fin, men generisk svindlerkomedie med den populære, typecastede og rappe fyr (pun intented) Will Smith i hovedrollen tilført en kærlighedshistorie med den smukke femme fatale, Margot Robbie – med andre ord pure blockbuster-bait. Men alligevel og netop derfor spår jeg, at Focus nok skal blive velbesøgt i biografen. Så hvem svindler egentlig hvem?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer