BEFORE THE FLOOD: DiCaprio og syndfloden.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Rasmus Sandø Hansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Det berømte maleri: ”Lysternes Have”, af den hollandske maler Hieronymus Bosch, består af tre paneler som skildrer menneskearten i tre faser. Til venstre ses Paradiset. Til højre ses Forfaldet, og Imellem disse befinder Synden sig. Eller som Bosch kaldte fasen: ”menneskearten før flodbølgen”. Ifølge skuespilleren Leonardo DiCaprio, så er det her, at vi som art, befinder os netop nu.

I National Geographic’s nyeste opråb, Before the Flood, følger vi en miljøbevidst DiCaprio på en toårig rejse rundt til verdens mest klimaudsatte områder, i hans hverv som FN-Budbringer om Fred angående klimaforandringer. Det er en rejse der byder på adskillige deprimerende beviser for en planet i forfald. En planet i så skidt en tilstand, at selveste Pave Francis har påkaldt verdenssamfundet at acceptere moderne videnskab i håbet om at komme den globale opvarmning til livs. Det har en så markant religiøs skikkelse aldrig før gjort.

Men global opvarmning har jo længe rumsteret i menneskets bevidsthed. I over et halvt århundrede har vi været bekendte med fænomenet. Endvidere udbredte dokumentarfilmen, En Ubekvem Sandhed (2006), problemstillingen i stor grad. ”Hvorfor er der så ikke sket mere?”, kan man passende spørge sig selv.

Before the Flood lægger vægt på det faktum, at der verden over er videnskabelig konsensus om global opvarmning. Faktisk er hele 97 % af verdens klimaforskere enige om, at planetens temperatur stiger på baggrund af menneskelige gerninger som udledninger af fossile brændstoffer. Endvidere fremviser filmen alverdens nøgterne beviser, fra havenes dybeste koralrev til NASAs højeste satellitter. Disse vidner om et faktuelt og kritisk behov for handling. Men vi lever samtidig i et kapitalistisk forbrugersamfund, hvor multinationale brændstofselskaber vægter profit højere end planetens velvære. Tilmed gør en større gruppe af konsekvente, klimaforandringsbenægtende politikere (som pudsigt nok modtager støtte fra disse selskaber) en dyd ud af at stikke en kæp i hjulet for fremgangen af miljøbevidste forandringer[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Before the Flood[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Fisher Stevens[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Den store klimaaftale, vedtaget i Paris på Cop21 i 2015, angiver på papiret et fælles, internationalt løfte om at bekæmpe den globale opvarmning. Men der nævnes hverken straffe eller CO2 skatter.  Er det nok bare at stole blindt på hinanden? Mennesket er en invasiv art og desværre er de fossile brændstoffer og den berygtede palmeolie stadig så forankret i samfundets funktioner, at de grønne udsigter til stadighed ikke synes at være lige om hjørnet.

Visualiseringen af verdens forfald i Before the Flood er både skræmmende og fascinerende. En meget rammende beskrivelse er når DiCaprio, under en overflyvning af en sandgrav hvori der udtrækkes olie, sammenligner stedet med Mordor fra Ringenes Herre. Det er storslået, men absolut ikke kønt.

Grundlæggende bekræfter filmen et eksisterende problem, men leverer ikke banebrydende information, man ikke i forvejen har et kendskab til, og fremstår derfor mest som blot endnu en klimafilm i en efterhånden lang række. Det forbliver primært overfladisk. DiCaprio graver aldrig rigtigt ned i problematikkerne og agerer desværre mest som celeber kransekagefigur, der via sin Hollywoodstatus formår at komme i audiens hos prominente verdensledere og førende forskere til en klimacentreret hyggesnak. Man savner en konfrontation og det forbliver en skam, at så stort en anlagt, og tilmed gratis tilgængelig, dokumentarfilm om så vigtigt et emne, ikke opnår den gennemslagskraft, der på ny kan få hele verden til at italesætte det globale problem.

Budskabet står dog klart. Hvis udviklingen fortsætter som den gør nu og verden ikke begynder at snakke sammen for alvor, så virker højre panel i Boschs maleri ikke som et helt skævt bud på menneskeartens forestående skæbne. Tilmed vil vi alle sammen få meget våde fødder på vejen dertil, for havet er hverken demokratisk eller republikansk, det stiger bare.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer