Ordet anbefaler:
Fire filmperler fra 2017, der ikke nåede top 10

Det er altid en kamp at rangere et helt filmår på en top 10-liste. Særligt når niveauet har været så fænomenalt som i 2017. Her anbefaler vi fire film, som akkurat ikke nåede vores top 10, men ikke desto mindre er aldeles fremragende. Get Out

Anbefalet af Claus Nygaard Petersen: Et dejligt interessant år for horrorgenren blev indledt i marts med Jordan Peels hysterisk morsomme og grusomme dissekering af institutionel racisme, hans debutfilm ’Get Out’. Den herlige ’Stepford Wives’ og ’Guess Who’s Coming to Dinner’ hybrid om afroamerikaneren, der skal møde sin kridhvide Obama-stemmende svigerfamilie fra den syvende ring i helvede, er et krybende mareridt.

Aktørerne kan snildt udskiftes, så de afspejler mere lokale forhold og bliver derfor et ubehageligt spejlbillede, som man alligevel ikke kan vende blikket væk fra. Den er en skræmmende, sjov og underholdende samfundsspidende bredside mod den velmenende middelklasse. Fuck, hvor er det fedt!Underverden

 

Anbefalet af Lise Burmeister: Selvom Dar Salims furiøse hævntogt gennem Københavns gader er et pragteksempel på en god genrefilm, kan det være svært at måle sig med amerikanske produktioner, der leger med væsentligt større millionbeløb. Det fremgår også af årets top 10 fra Ordet, hvor kun én dansk spillefilm har mast sig ind på rangeringen; Vinterbrødre (dog fuldt ud fortjent!).

Men Fenar Ahmads Underverden lå faretruende tæt på placeringen og med god grund. Sjældent har et dansk actionbrag været så vellykket gennem alle de facetter, den spiller på. Filmen har kampscener, som tager pusten fra én, visuelt betagende scenografi, velspillende skuespillere og ikke mindst en samfundsrelevant fortælling.The Big Sick

Anbefalet af Gustav Stubbe Arndal: Der er mange film, som er ”baseret på virkelige hændelser,” men der er meget få film, der føles så virkelighedstro og personlige som The Big Sick. Filmen er en romantisk komedie baseret på Kumail Nanjiani (som spiller sig selv) og Emily Gardners (spillet af Zoe Kazan) virkelige oplevelser, og sammen har de skrevet en af de sjoveste, sødeste og mest ægte romancer i år.

The Big Sick handler om konflikten mellem Kumails meget konservative pakistanske familie og hans kærlighed for Emily, men der er ingen skurke i filmen. Den pakistanske familie er sympatiske og sjove trods deres forsøg på at kontrollere Kumails liv, og det samme kan siges om Emilys forældre, der har nogle af de bedste jokes i den allerede hylende morsomme film.

Romantiske komedier bliver ofte bortkastet som tom underholdning, men The Big Sick er en af årets sjoveste, mest romantiske film, og den har meget på hjerte. En feel-good film, der fortjener anerkendelse.It Comes at Night

Anbefalet af Claus Nygaard Petersen: En af årets uomtvisteligt bedste film kom i juni måned. Et snigende, klaustrofobisk bæst, der sniger sig op ad din brystkasse, presser ned og tvinger dig til enten at åbne øjnene og stå ansigt til ansigt med uhyggen, eller holde dem lukkede og lade fantasien spille kispus med dig.

Sat i en apokalyptisk fremtid, langt ude i skovens dystre stille ro, bor en familie på tre og frygter alt, der ikke er dem eller deres nærhed. Instruktør og manuskriptforfatter, Trey Edward Shults, formår at komme helt derind i menneskets psyke, hvor det bliver ubærligt hårdt. Krydret med en af årets mest hjerteskærende scener, så er It Comes at Night ikke alene en af årets bedste horrorfilm – det er en af de bedste film i år.

Kommentarer