FARS SYGT FEDE BILFERIE: Klart mere syg end fed

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Rikke Bjørnholt Fink[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Man er måske bekendt med Fars fede ferie-filmene. En række komedier fra 80’erne, hvor Clark Griswolds (Chevy Chase) planer om familieture med kone og to børn altid går i vasken. Af en eller anden grund (penge) har man nu fundet på at gentage historien med Clarks søn, Rusty i hovedrollen. Med ”gentage” menes her, at koncept og destination fra den første Fars fede ferie (1983) er blevet kopieret ind i 2015. Rusty (Ed Helms) er ked af, at hans ægteskab ikke kører, og at hans to sønner slet ikke kan sammen. Derfor vil han tage dem med på en tur fra USA’s østkyst til Wally World i Californien, altså den temapark, han selv besøgte med sin familie som barn. Det resulterer i et helt utroligt tåkrummende roadtrip, hvor alt går galt, som det altid gør på fede farferier.

Der er så mange skrækkelige ting at sige om denne film, at jeg ikke når at gennemgå dem alle her. Tag imidlertid mit ord for, at resten ikke er værd at udforske selv. Filmen har for det første ingen dynamik, idet den altid kører i højeste gear. Hvis vi er ved en flod, skal nogen falde ud over et vandfald, hvis nogen drikker alkohol, skal vi se vedkommende kaste op otte gange, og hvis der skal være en ko, skal den spise oksekød. Alt er så overdrevet, at man hurtigt kommer til at kunne forudse fadæserne, hvis man blot forestiller sig det mest absurde og kropsvæskedryppende udfald af en hver situation. Vittighederne er generelt fækale, småracistiske, homofobe og uendeligt fladpandede. Det værste, de to sønner i familien kan beskylde hinanden for, er at have en vagina, der er en scene, hvor nogen ved et uheld spiser afføring, og den latterlige bil med selvdestruktionsknappen skal selvfølgelig være østeuropæisk.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Fars sygt fede bilferie[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
1-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
John Francis Daley & Jonathan M. Goldstein[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Dårlige film kan være mange ting, men Fars sygt fede bilferie er på ingen måde seværdigt dårlig. Man skal bare holde sig langt væk. Det gælder også, hvis man elskede de gamle film i serien, for alt der hedder dybde, charme og humor er i dette 2015-reboot blevet fjernet med kirurgisk præcision. Chevy Chase og Berverly D’Angelo er med som Clark og Ellen Griswold, det oprindelige feriepar, men kun for lige at forære Russ og Debbie et par pointer, der løser deres ægteskabelige problemer.

I starten af filmen stiller Rustys kone Debbie (Christina Applegate) i en lille metadiskussion spørgsmålstegn ved at gentage den gamle ferie. Hun betvivler altså hele filmens præmis. Jeg håbede inderligt, at Fars sygt fede bilferie ville slutte lige der – efter et kvarters spilletid – med en kommentar til hele den pengemaskine, som dårlige reboots er. Den gjorde den selvfølgelig ikke, og resten af tiden sidder man således og ser en skodfilm, der selv har påpeget, hvor elendig den er. Såfremt man ikke bryder sig om at betale 90 kr. for at være til grin i 90 minutter, vil både jeg og filmens karakterer altså fraråde at se den. Betragt det som en service.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer