Fra fanboy til fanboy auteur

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Amanda Normann Stourup[/vc_column_text][vc_column_text]Fanboy auteuren er den nye magtfulde dreng i klassen. Han er opvokset med kærlighed til film og en eller flere nørdede historier. Og nu er han begyndt at instruere og producere film til ligesindede. Men hvad er det han kan, som de andre instruktører ikke kan?

 

Fra fanboy til brobygger

 

Mutanter, Rumskibe, my prrreciousssss, Leias metalbikini.

Har ordene fanget din opmærksomhed? Så er du måske en fanboy. Bryan Singer står bag de første to film i X-Men-serien og han er  en fanboy. Nu er han klar med X-Men: Days of Future Past, som handler om at forene fortiden og fremtidens kræfter for at redde både mutanter og mennesker. Men filmen handler i høj grad også om at forene den allerede eksisterende fanbase med den nyeste udvidelse af X-Men-universet.

Den vigtige rolle som fanboy-auteur består i at være brobygger mellem producenter og fans. Fordi han deler de samme interesser som sine med-fans, er han i stand til at tale en fælles sag over for producenterne. Selviscenesættelse som fanboy er alfaomega, så han kan vise verden, hvor nørdet han er. Det gør ham nemmere at relatere til. Det er den ideelle fortolker, der kender fansenes ønsker og dermed fremstår som ”one of us”.

PJ’s succes

Peter Jackson er om nogen personificeringen af fanboy-kulturen, en entusiastisk dreng, der satte sin families økonomi over styr for at få lov til at nørde lidt ekstra om Tolkiens forunderlige univers

 

Kristin Thompson, der i øvrigt selv er Tolkien-fan, har skrevet bogen The Frodo Franchise, hvori hun undersøger tilblivelsen af Ringenes Herre fra bog til franchise. Heri beskriver hun det engagement, Jackson har lagt i filmenes tilblivelse og endnu vigtigere: hans engagement i filmenes fans.

 

Jacksons mål var fra starten at forene de allerede eksisterende Tolkien-fans og det bredere publikum i en og samme film. Her valgte han den samme strategi, som Tolkien selv lagde for dagen. Tolkien var imod allegoriske fortolkninger af sine historier og behandlede sit materiale, som var det virkelig historiske beretninger. For Jackson var opgaven derfor at genskabe Tolkiens univers, som havde det allerede eksisteret; det vi kender som world building. Et skarpt øje for detaljen skulle vinde den allerede  eksisterende fanbase, mens instruktøren måtte foretage nogle justeringer for også at tryllebinde det bredere publikum med begrænset kendskab til Tolkiens univers – ikke mindst de kvindelige biografgængere . Narrativet blev ændret, så Arwen blev en vigtig del af Aragorns udvikling, og de kvindelige seere fik en kærlighedshistorie.

Her ses et selfie af Peter Jackson og Ian McKellen  taget under indspilningerne til Hobbitten fra Jacksons facebookprofil.
Her ses et selfie af Peter Jackson og Ian McKellen
taget under indspilningerne til Hobbitten
fra Jacksons facebookprofil.

Allerede under indspilningerne til Ringenes Herre gjorde Jackson fansene til en del af filmens tilblivelsesproces. Han kontaktede dem via internettet, fulgte med i debatter og sørgede for, at produktionen blev filmet i bedste behind the camera-stil.

I dag er det blevet til mere end fire timers ekstramateriale for hver enkelt film i Ringenes Herre– trilogien og Hobbitten. Ikke nok med det har Jackson løbende under indspilningerne til Hobbitten opdateret sine fans med seneste nyt. Hvis der er noget, instruktøren ønsker – og i høj grad formår – så er det at holde kontakten til sine fans.

Thompson fremhæver, at Jacksons succes skyldes hans entusiasme og kærlighed til Midgårds univers. Ligeså vigtig er hans velvilje over for universets fans, som han har kræset for lige siden første produktionsdag. Igennem Jacksons tilknytning til sine fans og omvendt har han formået at opbygge en filmhistorisk franchise, vi endnu ikke har set enden på. Heldigvis.

X-Men i medgang og modgang

For Bryan Singer er det en udfordring selv at være en fanboy. Hans ønske om at tilfredsstille sine medfans giver udfordringer.

Without wanting to alienate the core fan base myself, I’ll say it’s a group you want to have close and be open to at all times. But if you make a good movie that’s entertaining, a lot of hard-core fans will see the movie anyway. That audience will still appreciate it”.

Wolverine (Hugh Jackman) rejser tilbage i tiden, for at få hjælp Charles Xavier og Hank McCoy til at redde fremtidens x-men. Foto: SF Film
Wolverine (Hugh Jackman) rejser tilbage i tiden, for at få hjælp Charles Xavier og Hank McCoy til at redde fremtidens x-men. Foto: SF Film

Er løsningen så bare at kaste en masse penge efter filmen?

Nej, fans kræver mere. Før X-Men udkom, valgte Singer at holde kortene tæt ind til kroppen. Alligevel havnede et billede af en stuntmand i Wolverine-kostume på nettet og skabte ramaskrig. Kostumet var ikke den velkendte gule spandexdragt, som Wolverine har på i tegneserien.

Wolverine (Hugh Jackman) rejser tilbage i tiden, for at få hjælp Charles Xavier og Hank McCoy til at redde fremtidens x-men. Foto: SF Film

 

 

En fanboy-auteur har unægtelig en mere magtfuld position end sine fans. Er han i stand til at skabe tilknytningen mellem fans og univers, vinder han deres gunst, men dominerer han for meget, vil han miste sine fans. I den forbindelse vil der altid være hardcore fans, som sætter sig imod ændringer fra teksten; såsom hvilket tøj, de har på, hvad der siges hvornår, eller hvorvidt en Balrog rent faktisk har vinger. De fans kan være svære at nå ud til, måske endda umulige.

Men Singer tog ved lære. Det er uholdbart at holde fans i mørket. De vil vide alt om alle detaljer. I X-Men blev en replik, der kommenterede den gule spandexdragt inkluderet, for at imødekomme fanbasen. På den måde viser Singer, at han er velkendt med det fiktive univers og anerkender de fans, der går op i den slags detaljer.

Fanboy auteuren har de rette omstændigheder for at skabe en succesfuld franchise. Det handler i høj grad om et reelt engagement i sine fans. Hvis han kan gøre dem til en del af filmoplevelsen, gør han dem mere imødekommende over for sin fortolkning af historien.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer