Anmeldelse
F FOR FÅR FILMEN: FÅRMAGEDDON: Fårtrinlig underholdning

Af Nanna Schmidt Nordestgaard

Frode Får er tilbage i den anden spillefilm om de uldne venner, den hårdtprøvede hyrdehund og den svagtseende landmand. Denne gang lander den nuttede alien LU-LA fra en fremmed planet. Frode og de andre får må forsøge at få den sendt afsted igen, inden den ender som turistattraktion i landmandens nyoprettede rumtemapark eller som forsøgsdyr på en hemmelig statslig institution. 

Nøglen til succesen bag F for får kan i al sin enkelthed beskrives i den ordløse komik. I filmens 87 minutter ytres ikke et eneste forståeligt ord, men alligevel er man aldrig i tvivl, om hvordan de forskellige situationer skal tolkes. Der er i de små detaljer, at F for får bliver noget af det sjoveste børnefilm og -tv, jeg kender.

I denne omgang sjov med får er historien slået stort op. Hvor handlingen i den første film foregik i storbyjunglen, er der nu rumrejser og telepati på programmet. Heldigvis er LU-LA nuttet, og dens egenskaber er udnyttet på måder, der driver handlingen frem, så rumfarten ikke bliver et billigt gimmick.

Alligevel er det i de mere jordnære situationer, at det bliver rigtig sjovt. Det er den uopmærksomme centervagt, der ikke opdager hvordan LU-LA hærger butikken. Det er en tumpet videnskabsmand på den hemmelige base, der klædt i orange beskyttelsesdragt med hætte på forsøger at drikke en cola.

F for får filmen: Fårmageddon er kommet til live gennem stop-motion-animation. Den tidskrævende teknik giver helt bogstaveligt en tyngde til filmens karakterer, hvilket forstærker komikken, der netop findes i det fysiske aspekt. Det er her, at Aardman-produktionen brillerer, og det behøver man ikke en fjern, fjern galakse for at skabe.

Den voksne seer, der har hevet børnene med i biografen, vil nyde de mange populærkulturelle referencer, som er strøget ud over de lodne venners eventyr med gavmild hånd. Børn vil uden tvivl overgive sig fuldkommen til Frode og LU-LAs frække påfund. Der banker et varmt hjerte til hele universet i denne film, og derfor må den være juleferiens sikre familiehit.

Kommentarer