EN FREMMED FLYTTER IND: Et podcast vækkes til live i vellykket eksperiment

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Af Troels Jensen

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

En Fremmed Flytter Ind fortæller den sande historie om det kortvarige, men utrolige forhold mellem Amanda Kastrup og Casper Ludvig Christian Kastrup Augustin. Hvis du har hørt I et forhold med… fra Third Ear-podcastet, så kender du allerede de navne. Hvis du ikke har, så undskylder jeg for eventuelle spoilers.

 

En Fremmed Flytter Ind er en dramatiseret dokumentar. Den fortæller historien, meget som den bliver fortalt i Third Ear, men lader personerne selv iscenesætte hændelserne, som de husker dem. Alle spiller sig selv, med undtagelse af den centrale figur Casper, der af gode grunde er spillet af skuespilleren Esben Dalgaard. Det skaber en hybrid mellem fakta og fiktion, som er ret vellykket. Det virker aldrig som et forsøg på at være blæret eller gentænke dokumentarbegrebet, men som en gennemtænkt løsning på at skulle dokumentere noget, der skete for år tilbage på en måde, som yder den vanvittige historie retfærdighed. At det fungerer uden at blive kunstigt eller distraherende skyldes, at der konstant bliver gjort opmærksom på iscenesættelsen med metakommentarer fra instruktøren og de medvirkende i de mange scener, hvor personerne uden varsel træder ind og ud af fiktionen og skaber en slags spændingsfelt mellem nutid og datid — som bliver ret så underholdende i sig selv.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
En fremmed flytter ind[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Nicole N. Horanyi

[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Filmen er langt hen ad vejen dejligt skarpt vinklet, med altoverskyggende fokus på offeret Amanda, og hvordan hun kunne lade sig snøre så grumt, snarere end på Casper, som ellers er en oplagt “boogeyman” at lave en film om. Instruktør Nicole N. Horanyi selv siger, at hendes intention med filmen var at belyse sindelaget bag dem, som lader sig føre bag lyset. Og det formår hun meget eftertænksomt og fint med denne film, som på trods af at lægge sig tæt op ad podcastet, bidrager med nye og interessante facetter til historien.

 

Man kan ledes til at tro, at filmen er lavet til fans af Third Ear snarere end et publikum, som ikke kender historien; eftersom filmen stort set spoiler det bragende twist, som gjorde podcast-afsnittet så populært, allerede i traileren, i filmens tagline og i filmens første minutter. Det gør, at dramaturgien ikke bliver så slagkraftig, som den kunne have været, men selv hvis man kender historien, får man sig stadig en bunke overraskelser undervejs. Mange af Amandas monologer er desuden snuppet direkte fra podcastet, men det virker mere som et nik til kilden end som dovenskab.

 

Den jyske seers hjerte vil givetvis bløde en smule, når holdet drager på en forløsningsrejse til Caspers hjemby i et gråt og faldefærdigt Nordjylland, hvor der mere eller mindre bliver insinueret, at en opvækst vest for Storebælt i sig selv er en glidebane. Det føles også en kende unødvendigt og overdramatisk at dykke ned i løvens hule i Caspers barndomshjem for at prøve at finde mening i galskaben. Lad hellere manden forblive en vaskeægte skurk, i stedet for halvhjertet at forklare hans bevæggrunde med nærbilleder af en skimmelbefængt kælder.

 

På trods af det sure opstød, er En Fremmed Flytter Ind en lækkert produceret dokumentar, som byder på en helt utrolig historie fortalt på enormt interessant vis.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer