EN FANTASTISK KVINDE: En rå fortælling om en sand furie

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Sidsel Pedersen Minuva[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Instruktør Sebastián Lelios nyeste film En Fantastisk Kvinde er nærmest et karakterstudie af en i sandhed unik kvinde—Marina (Daniela Vega). Hun er 27 og i et forhold med den tyve år ældre Orlando (Francisco Reyes). Men deres glæde smadres, da Orlando får et ildebefindende og dør på hospitalet.

 

Marina får ikke plads til at sørge over sin kæreste—hun er transkvinde, så hun bliver straks mistænkeliggjort og holdt udenfor af Orlandos familie og myndighederne. En Fantastisk Kvinde handler fundamentalt om netop dette—at være transkønnet. Marina er en helt normal kvinde; hun er servitrice og sanger, og hun har masser af humor og livsglæde. Alligevel påvirker hendes identitet hendes tilværelse, fordi andre mennesker ikke vil acceptere hende.

 

Marina konfronteres konstant med andres angst for hendes identitet—mikroaggressioner fra Orlandos familie, politiet og lægerne vokser lige så langsomt og bliver til fysiske overfald. Det er ret voldsomt og ubarmhjertigt, og En Fantastisk Kvinde formidler tydeligt Marinas frustration og ubehag. Filmen klæder hende ofte af, og de grænseoverskridende situationer får os til at føle os som voyeurs—som da hun bliver nødt til at tage alt sit tøj af og lade sig fotografere af en læge for at sikre, at Orlando ikke har misbrugt hende. Marinas aversion er i centrum, men man sidder gennem hele scenen og overvejer, om det simpelthen er for meget at udstille hende sådan.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
En Fantastisk Kvinde[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Sebastián Lelios[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Chile[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Til gengæld giver Marina også svar på tiltale. Hun bruger sin identitet til sin fordel, og så virker det straks mere naturligt, når hun afklæder sig. Det bliver i stedet Marinas eget valg, og hun har derfor magten, i stedet for at være et overgreb mod hendes intimsfære. Denne nuance forhindrer, at det bliver en trøstesløs historie om, at det bare er hårdt og trist at være transperson. I stedet bliver det en yderst velstruktureret udvikling, også selvom Marina når at blive ufrivilligt afklædt og begloet lidt for meget undervejs.

 

Marina er livskraftig og tager knubsene med ophøjet pande. Hun vinder ens hjerte, og Daniela Vega løfter ligeledes opgaven forrygende. Filmen er et karakterstudie, så hendes præstation er essentiel—jeg vil vove at sige, at man ikke kunne have fundet en bedre kvinde til rollen. Hun bærer den komplekse hovedrolle på sine velkvalificerede skuldre og smelter sammen med karakteren Marina. Desuden skal En Fantastisk Kvinde roses for, at en transkvinde for en gangs skyld bliver spillet af en transkvinde. Filmen er på mange måder et fornemt eksempel på at fortælle om transpersoner.

 

En Fantastisk Kvinde er også skøn at se på. Både lyd- og især billedsiden er umådeligt velovervejet. Hver indstilling er smukt komponeret, og filmen er ikke bange for at bryde normerne og blive eksperimenterende eller intim. Kameraføringen er en forlængelse af disse elementer—flere gange fanger kameraet som en hvirvlende ballerina Marina i spejle og i bevægelse. Det giver hele filmen et yderst elegant udtryk. En gang imellem bliver billedets symbolik dog for indlysende, og det føles som om filmen holder os i hånden, hvilket tynger den ellers stilrene billedside.

 

Et par gange bliver fortælletempoet også for stillestående. Så snart Marina kører fast og bliver forvirret, dukker Orlandos minde op og guider hende videre. Men således når man stadigvæk at føle, at historien i et øjeblik står stille, og det får filmen til at føles længere end nødvendigt. Når handlingen flyder glat, er fortællingen til gengæld som en harmonisk rutsjebanetur.

 

Historien, billedsiden og Marina selv formår at skabe en sofistikeret, kompleks og til tider rå film, der er fyldt med livsglæde og latent humor. En Fantastisk Kvinde er den perfekte titel til en sirlig film om en vild kvinde, der gennem sorg og strabadser tager livet i egen hånd. Marina kommer uden tvivl til at tumle rundt i mit hjerte i lang tid endnu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer