ELSK MIG!: Blind forelskelse

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Anna Wied Kofoed[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Gabrielle (Marion Cotillard) lader længselsfuldt blikket vandre rundt i kirken. Hun knæler foran alteret med sin kommende mand, José (Alex Brendemühl), ved sin side. Spørgsmålet står klart aftegnet i hendes bedende blik: “Var det alt?” For Gabrielle må trodse sin brændende passion for ægte kærlighed og sin seksuelle frustration nøjes med den tavse, stoiske Jose som sin ægtemand. På et kurophold forelsker Gabrielle sig dog hovedkulds i den smukke, forpinte løjtnant, André Sauvage (Louis Garrel), og alle hendes drømme synes pludselig at blive til virkelighed i det franske drama Elsk Mig!

Med et melankolsk anstrøg føres vi op ad strømmen og ind i en lille, sydfransk landsby. Lavendelmarkerne står i blomst, og støvet fra landevejen spredes med vinden. Gabrielles historie er fortællingen om en kvinde, der lader sig forføre og forblinde af sin tro på, og længsel efter, sand kærlighed. Hun er utrættelig i sin jagt og fortvivles over hverdagens trivialiteter, på trods af Josés forsigtige hengivenhed. Gabrielle lader sig blindt forføre af sine erotiske forestillinger og indser ikke, at kærlighed har mange ansigter. Filmen er en rammende skildring af en kvindes virkelighedsflugt, og de vidtrækkende konsekvenser, der følger i kølvandet på denne.

Filmen er erotisk, forførende og betagende i sit udtryk, og man lader sig opsluge af Gabrielles fængslende sind og hendes kamp for seksuel og følelsesmæssig forløsning. Marion Cotillards udtryksfulde blik, hendes krop og ansigt afspejler Gabrielles usædvanlige, indre følelsesliv. Hun er eminent som den lidenskabelige, temperamentsfulde og eftertænksomme kvinde, der tager virkeligheden for givet og forfølger sine drømme. Hendes manglende evne til at sætte sig i andre menneskers sted, gør det dog til tider svært for alvor at holde af hende som karakter. Mændene i hendes liv portrætteres med samme ømhed og finfølelse af Alex Brendemühl og Louis Garrel, og jeg forledtes næsten til selv at forelske mig i den plagede løjtnant med det forpinte blik.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Elsk mig![/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Nicole Garcia[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Kameraet er tøvende, tempoet adstadigt men på trods af det eftertænksomme og langsommelige sprog, trænger filmen helt ind i kroppen og spændingen er støt stigende. Omhyggeligt væves vi ind i historien, og vi dvæler ved karaktererne og landskabet. Vi er med på en malerisk rejse gennem 50’erne fra Frankrig til Schweiz, og tilbage igen. Det er sneklædte bjergtoppe og fortryllende sommernætter, der danner rammen omkring det trekantsdrama, der udspiller sig. Indhold og form komplimenterer hinanden smukt med de afdæmpede, patinerede farver, der supplerer karakterernes frustrationer og sindsstemning. Filmens stilsikkerhed afspejles ganske smukt i scenen, hvor Gabrielle og José forlader kirken som mand og kone. Hun er klædt i hvidt, han i sort. Med det grønne bakkelandskab lagt bag dem og i sigende tavshed.

Et klassisk, romantisk drama, der udmærker sig med raffinerede skuespilpræstationer. Filmen lod hånt om mine forventninger, og udfordrede mig med sin realistiske og hensynsløse skildring af ægte kærlighed. Elsk Mig! er et velspillet, velkomponeret og substantielt tidsbillede, der trods den historiske kulisse rammer en nerve i vores samfund i dag. Så lad dig ikke skræmme af filmens franske aner, for trods sproglig elegance er den ganske lige til.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer