DREAMING MURAKAMI:
Murakamis ånd lever

På japansk inddeles ”jeg” i to ord: ”Watashi” betyder det ydre jeg, og ”boku” betyder det indre jeg. Sprogets syntaks kan afvige drastisk fra sprogstamme til sprogstamme, og det kan derfor volde en oversætter store problemer. Mette Holm er den japanske bestsellerforfatter Haruki Murakamis faste danske oversætter, og hun reflekterer i dokumentaren Dreaming Murakami over, hvordan alle de små nuancer i det japanske sprog opfanges, fortolkes og videreformidles på et helt andet sprog.

De, der har læst Murakami vil vide, at størstedelen af hans bøger er magisk realistiske. Pludselig kan det regne med fisk fra himlen, eller en antropomorf gedebuk kan vise sig for hovedpersonen.

Instruktør Nitesh Anjaan har vellykket ladet Murakamis ånd smitte af på filmen, hvilket behager en Murakami-glad anmelder. En stor frø med en dyb japansk stemme følger Mette Holm rundt i hendes færden fra Danmark til Tokyo og tilbage igen. Frøen beder Mette om hjælp til at bekæmpe den ikke nærmere beskrevne karakter Orm i poetisk finurlige sætninger. Dette fiktive element bliver som sådan ikke flettet ind i resten af filmens handling, men det fungerer i stedet som en sideløbende abstrakt historie.

Jeg forstår sagtens, hvis nogen vil mene, at filmens fiktive islæt fremstår usammenhængende med resten. Disse afkoblede magiske elementer ligger dog helt i tråd med Murakamis stil, som Anjaan flot formår at indfange.

Filmens struktur er dog ikke uden mangler. Filmen springer en tand for meget rundt mellem klip fra Danmark og klip fra Japan, og uden at afsløre for meget var filmens slutning frustrerende. Det er uden tvivl modigt at stoppe filmen lige inden klimakset, men om det betaler sig er en anden sag.

Ikke desto mindre er Dreaming Murakami en fin og poetisk dokumentar, som er anbefalelsesværdig for alle, som har en lingvist, forfatter eller bare en bogorm i maven (ikke at forveksle med den Orm, som Frø skal bekæmpe).

Jeg kan ikke komme uden om, at jeg tilhører den perfekte målgruppe til filmen. Jeg er en stor beundrer af Murakamis bøger, og derfor åd jeg Mette Holms beretninger og refleksioner råt. Jeg bevægede mig ud af biografen med en nyfunden lyst til at dykke ned i endnu et af Murakamis universer med min nytilkomne viden om oversættelsens ædle kunst, og så må filmen siges at være vellykket.

 

Dreaming Murakami vises som en del af CPH:DOX og kan ses på følgende tidspunkter:

Mandag d. 19/03 kl. 19:00 i Det Kongelige Bibliotek

Torsdag d. 22/03 kl. 21:45 i Grand Teatret

Lørdag d. 24/03 kl. 19:30 i Bremen Teater

Kommentarer