DOKTOR ZIVAGO: They don’t make ’em like this anymore

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Frederik Rune Kristensen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Hvad siger du, hvis jeg siger tre timer og tyve minutters film om en russisk doktor og poet ved navn Zivago? Hvad nu hvis jeg siger, at den er fra 1965, og foregår omkring den russiske revolution og dertilhørende borgerkrig? Stadig ikke overbevist om, at det er noget for dig? Jeg skal da også ærligt indrømme, at da jeg stod lidt over otte om morgenen foran Imperial, var jeg en smule forbeholdene over for den gigant af en film, jeg stod over for. Så meget desto mere overraskende var det, at jeg små tre en halv time senere trådte ud af biografsalen med en følelse af at være blevet blæst omkuld af en af de mest episke film, jeg har set i mange år.

For Doktor Zivago kan stadig, selvom den har 50 år på bagen. Den har storslåede billeder, et interessant (om end en smule langsomt) plot og fantastisk skuespil til at holde ens opmærksomhed fanget i den lange spilletid.

Filmen omhandler Yuri Zivago (Omar Sharif) og hans respektive forhold til de to kvinder Lara Antipova (Julie Christie) og hans kone (Tonya). Det indviklede forhold, han har til begge kvinder, krydres med den historiske baggrund i form af først zarens og dernæst revolutionens Rusland. Det er vanskeligt at gengive plottet kort, da det tager en del drejninger i løbet af den lange spilletid, men alligevel fastholdes hjertet hele tiden, og historien føles frisk, da der konstant sker ændringer. Undtagelsen er en lidt langtrukken første akt, men når så først plottet rigtig sættes i gear, glemte jeg hurtigt, at jeg kedede mig en smule inden for de første 45 minutter.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Doktor Zivago[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
1965[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

David Lean[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
UK & Italien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Og så er der skuespillet, og det sidder også lige i skabet specielt med Omar Sharif. Han formår med små detaljer, som antydningen af en tåre i øjnene, at frembringe et følsomt element i sin karakter uden at det på noget tidspunkt bliver påtaget eller for meget. Til gengæld er hans karakter overraskende passiv i sine handlinger, og til tider glemmer man, at det rent faktisk er Sharif, der er hovedperson.

Strålende præstationer leveres også af Christie, Chaplin (den rigtige Chaplins datter) og Alec Guinness, som guider tilskueren igennem epikken. Hvis man har lagt mærke til, at disse skuespillere ikke just er født inden for russiske grænser, men derimod under enten britiske eller amerikanske nationaliteter, og det er også et soleklart problem for mig i filmen. Der var decideret tidspunkter, hvor jeg blev revet ud af det, fordi accenterne er så forskellige i filmen. Den unge Zivago taler med en tydelig ikke-engelsk accent, mens alle andre i scenen med ham taler, som var de alle uddannet på Oxford. Det problem går igen i løbet af filmen – og trækker slutteligt også ned på helhedsindtrykket.

Noget der ikke trækker ned er scenografien og de mange forskellige scenerier, som alle er overvældende at se på. Store kulisser af et sneklædt Moskva, de øde sletter omkring Ural bjergene og imponerende kampscener med utallige heste involveret. Doktor Zivago mindede mig på billedsiden om The Revenant, som jo er en af de mest roste film i år. For man kan i Doktor Zivago mærke kulden i billederne, og jeg tog mig selv i at få kuldegysninger. Det tror jeg ikke, var fordi Imperial havde skruet ned for deres radiatorer, men derimod de grandiose bjergtagende billeder som transcenderede lærredet.

Så selvom filmen har en underligt passiv hovedperson, og har en lidt gumpetung start, og uden tvivl ikke er perfekt, så vil jeg klart anbefale folk at tage ind og se denne episke storfilm, som den var tænkt at skulle opleves: på det store lærred.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer