DISORDER: På kanten mellem vrangforestilling og virkelighed

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Efter en række fejlcastede roller i romantiske dramaer, er den belgiske stjerne Matthias Schoenaerts tilbage på sikker grund som den PTSD-lidende eks-soldat, Vincent, i dette franske, psykologiske drama. Med et brændende ønske om at komme tilbage til krigen, der har korrumperet hans sind, svæver Vincent igennem dagligdagen, hvor han agerer sikkerhedsvagt for Frankrigs overklasse. Paranoiaen emmer ud af lærredet, når Vincent forsøger at udføre sit job, mens han konstant konfronteres med imaginære farer.

Balancerende på kanten mellem vrangforestillinger og virkelighed, er Vincent en tikkende bombe, der kan tryllebinde ethvert publikum. Vincent ser farer omkring hvert et hjørne, og da han bliver hyret til at beskytte en rig forretningsmands kone, Jesse (Diane Kruger), og deres barn, tager alt pludseligt fart. Vincent er overbevist om, at familien er i overhængende fare, men kan man stole på hans dømmekraft?

Plottet udspiller sig langsomt, mens man som tilskuer selv må tage stilling til Vincents pålidelighed. Det klæder i høj grad filmen, at den tager sig god tid, idet man ganske overbevisende bliver præsenteret for de få karakterers mange nuancer. Uden de store armbevægelser sætter Disorder karaktererne i fokus, og på trods af en lettere kejtet og forceret romance mellem de to hovedpersoner, lykkes dette til noget nær perfektion. Det er dog takket være de hæderlige skuespilpræstationer, at man konstant befinder sig på kanten af sædet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Disorder[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Alice Winocour[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig & Belgien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Særligt Schoenaerts er i sit es, når det kommer til at skildre psykisk ustabile karakterer, og i Disorder føler man for alvor, at man kommer ind i hovedet på Vincent, hvilket giver en unik forståelse af hans lidelse. Kameraarbejdet og kulisserne arbejder perfekt sammen i skildringen af Vincents paranoia, der konstant stiger i kraft. Familiens palæ, Maryland, virker først som en topsikret fæstning, men langsomt trækker den kæmpemæssige grund sig sammen om Vincent og Jesse, der begge bliver fastlåst i den frygtindgydende bygning. Man mærker konstant Vincents indre uro, der gradvist smitter af på Jesse. Men hvor Vincent frygter en udefrakommende trussel, begynder Jesse at frygte den mand, der er hyret til at beskytte hende, men som hun samtidig er underligt fascineret af.

Instruktør og manuskriptforfatter Alice Winocour har skabt et sammensat psykologisk drama, der for alvor inviterer tilskueren ind under huden på en mand med en psykisk lidelse. Det er uhyre rart at se en thriller med noget på hjertet i en tid, hvor al karakterudvikling hurtigt kan blive aflivet til fordel for død og ødelæggelse.

Filmen beviser, at man sagtens kan kombinere karakterdybde og spænding uden at gå på kompromis med kvalitet. Disorder kommer stilsikkert i mål med forrygende intensitet, fremragende skuespil og et velskrevet plot.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer