I DINE HÆNDER: Hjælp til døde og livet

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Ida Lydom Thomsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]I dine hænder er en stærk debut fra Samanou Acheche Sahlstrøm, som behandler et følsomt emne uden at pådutte én en holdning.

Det er historien om den 35-årige svenske sygeplejerske Maria (Lisa Carlehed), der lever et ensomt liv i København og arbejder på et plejehjem. én af hjemmets beboere er den jævnaldrende Niels (Peter Plaugborg), der lider af en uspecificeret, invaliderende sygdom, der gradvist gør ham ude af stand til at bevæge sig.

Niels, der er spydig og svær at omgås, vil ikke leve mere og forsøger uden held at få sin mor og bror med til Schweiz for at begå assisteret selvmord. Det bliver derimod Maria, der drager med ham på rejsen. En rejse der konfronterer dem begge med både fortid og fremtid.

Peter Plaugborg og Lisa Carlehed udgør filmens to hovedroller, men hvor Maria-rollen er stille og på nogen måder anonym, er Niels det modsatte. Peter Plaugborg har en djævelskab i sig, som passer rigtig godt til rollen. Man tror på hans fornærmende kommentarer og sorte syn på fremtiden, men føler dog stadig medlidenhed med ham og hans tilstand. Selvom der efterhånden er lavet en række film om vrede, unge mennesker med uhelbredelige sygdomme eller handicap, så er filmens ramme og hans præstation alligevel noget nyt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
I dine hænder[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Samanou Acheche Sahlstrøm[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Maria lader sig styre af den dominerende Niels, måske primært på grund af sin rolle som ansat, men viser mere personlighed, som filmen skrider frem. Carlehed klarer opgaven godt, men det kunne dog have givet filmen et boost, hvis rollen var trådt en anelse mere i karakter, for der mangler til tider lidt modspil til den tyranniske Niels.

Filmen er langt hen ad vejen fri for ekspositioner og andre redegørelser for karakterernes fortid, relationer til andre og sygdomshistorik, så tilskueren må danne sit indtryk af dem ud fra det, de siger og gør i filmens scener. Vi får heller ikke samfundets holdning til aktiv dødshjælp at vide. Selvom det til starte med føles en smule uforløsende, så er det meget forfriskende med en film om et alvorligt emne, der ikke har en politisk agenda.

Det er en fortælling om to individer med hver deres mere eller mindre ulykkelig liv og den effekt, de har på hinanden. Det handler om menneskerne frem for sagen, og det skal Sahlstrøm have respekt for.

På mange måder er det en rigtig flot og vedkommende film, som ikke er sovset ind i patos og tårepersende virkemidler. Den bruger dog, ligesom mange danske kortfilm, mange slow-motion close-ups af filmens hovedpersoner, der lukker tilskueren ind i den respektive persons verden, og det er jeg personligt ikke så stor tilhænger af.

Det ser helt sikkert flot ud, men de her meget sanselige billeder er ofte gange en let løsning for at undgå reelle scener, hvor karaktererne får lov at vise stærke følelser.

 

I dine hænder er et meget spændende bud på, hvad dansk film også kan være. Det er en intim skildring af to meget forskellige mennesker, og det var en fornøjelse at se en film, der ikke bagatelliserer dét at være handicappet til blot et spørgsmål om at finde lykken i den simple kærlighed eller positive indstilling.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer