Når mønstre brydes

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Rose Marie Balslev Willert[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Jonas Elmer er tilbage i instruktørstolen efter næsten 10 år, denne gang med en improvisationsfilmen Det andet liv. Efter film som Let’s Get Lost (1998) og Nynne (2005), har Elmer denne gang givet sig i kast med en alvorlig multiplotfilm om kærlighed, længsel og svære valg.

 

At længes efter noget andet

Vi følger tre hovedpersoners søgen efter den ideelle partner på nettet og ser, hvilke konsekvenser det kan have, når vi som mennesker pludselig tager et skridt i en ny retning.

Jørgen (Uffe Rørbæk Madsen) er matematiklærer og bor i et klassisk villakvarter med sin kone (Sofie Gråbøl) og deres to døtre. Sine aftener bruger han på chatforums, hvor han møder Mark, som han indleder et (hemmeligt) forhold til.

Thomas (Bo Carlsson) har ikke haft sex med sin kone Gitte (Petrine Agger) i 10 år. Da han får konstateret uhelbredelig kræft, holder han det hemmeligt for sin familie og forlader dem. Han opretter en profil på et datingsite og møder sit livs overscoring, den smukke og yngre Pernille.

Clara (Karen Rosenberg) og Walde (Rune Tolsgaard) møder hinanden over nettet og forelsker sig hurtigt. Efter en tragisk bilulykke hvor Walde dør, står Clara over for den store udfordring at komme i gang med at date igen.

Bo Carlsson spiller rollen som den ulykkelige Thomas vanvittigt godt. Foto: SF Film
Bo Carlsson spiller rollen som den ulykkelige Thomas vanvittigt godt. Foto: SF Film

100% improvisation

 

Det andet liv er baseret på improvisation. Skuespillerne har ikke fået udleveret et manuskript, men derimod i samarbejde med Jonas Elmer udviklet og arbejdet på karaktererne i over et år.

Dét fungerer. Særligt Bo Carlsson spiller rollen som den ulykkelige Thomas så vanvittigt godt, at jeg personligt efter filmen gik derfra med ondt i maven. Han har mistet lysten til at leve, og det lyser ud af ham. Hverdagen består af et kedeligt job som sælger, spegepølsemadder og en sur kone, der ikke engang kan værdige ham så meget som et blik. Han har ikke gidet at gå til kontrol for sin tidligere kræftsygdom, og da sygdommen vender dødeligt tilbage, vælger han at se det som en udvej. Han indrømmer blankt over for Pernille, at han er syg og bange for at være alene – noget, mange mennesker ikke tør sige højt.

 

Når vi pludselig vælger en anden retning, får det altid konsekvenser. Foto: Foto: SF Film
Når vi pludselig vælger en anden retning, får det altid konsekvenser. Foto: Foto: SF Film

Lidt for meget af det gode

 

Det andet liv er en fintfølende fortælling om, at vi ingenting er, hvis ikke vi handler, og at der altid vil være mere bag facaden, end hvad øjet ser. Hovedpersonerne i filmen vælger at bryde med hverdagens mønster og netop leve det andet liv, og langt hen ad vejen fungerer det også. Indtil det ikke gør.

Desværre bliver det hele en smule overdramatiseret og tragikomisk. Uvisheden og spændingen over, hvad der skal ske med karaktererne trækkes i langdrag, og da filmen endelig når sit klimaks, bliver det både for kedeligt og for overdrevent til at vi stadig er interesserede.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Det andet liv[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Jonas Elmer[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]”Det’ Internettet – det flyder med fisse!”

Vi lever i en digital tidsalder, hvor apps som Tinder og Dating.dk er blevet så lettilgængelige for alle. Som Thomas’ unge kollega så fint udtrykker det: ”Det’ Internettet – det flyder med fisse!” Man kan vælge og vrage, og dét kan have en vis charme i sig selv, men så heller ikke mere. Netop dér rammer Jonas Elmer plet, og demonstrerer på bedste vis hvilke fatale konsekvenser det kan have, når vi glemmer omverdenen omkring os.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer