DEN STORE VENLIGE KÆMPE: Spielberg i børnehøjde holder stadig

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Andreas Strini Lethan[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Da jeg som 11-årig første gang stiftede bekendtskab med Tim Burtons Charlie og chokoladefabrikken (2005) efter Roald Dahls børnebog, printede den sig ind på min nethinde, som en fantastisk, legesyg og helt igennem dejlig film. 11 år er nu gået siden, og jeg er stadig af den samme overbevisning. Mine forventninger var derfor tårnhøje til Den store venlige kæmpe, der er endnu en af Roald Dahls fantasifulde fortællinger, men denne gang lagt i hænderne på en af filmhistoriens ubestridte største familiefilmsinstruktører, Steven Spielberg.

Med Steven Spielberg i instruktørstolen og Janusz Kaminski bag kameraet er der ikke mange fingre at sætte på det tekniske. Håndværket er mere end godkendt. Spielberg og Kaminski har bragt deres Oscar-belønnede kvaliteter ned i børnehøjde og resultatet er en familiefilm med høje tekniske kvaliteter, hvilket andre børnefilm godt kunne tage ved lære af. Desuden skal der også tildeles en rose til maestroen John Williams, der endnu engang har bidraget med fremragende musik.

Spielberg nyder også godt af forhåndsarbejdet af forfatteren Roald Dahl. Specielt børn kommer rundt i hele følelsesregistret, da historien både er sjov, spændende og til tider uhyggelig, som da historiens hovedperson, Sophie, har mareridt om at blive spist af onde kæmper. Uhyggen er dog forholdsvis nedtonet, så decideret skræmmende bliver Den store venlige kæmpe aldrig. Humoren kammer dog over enkelte steder med pruttejokes, som det yngre publikum vil finde hylende morsomme, men som nemt kan få det ældre publikum til at tabe tråden. Heldigvis er der tale om få scener, så det kan man godt bære over med.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Den store venlige kæmpe[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Steven Spielberg[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Én ting ærgrer mig dog ved Den store venlige kæmpe, og det er noget så banalt, som at jeg så den med dansk tale. Jovist, der skal være mulighed for at de mindste kan være med, så selvfølgelig skal en synkroniseret udgave være tilgængelig. Men når den unge skuespillerinde Ruby Barnhill (Sophie) ser ud til at gøre det godt, og når kæmpen er i skikkelse af Oscar-vinder Mark Rylance, så er det ærgerligt at man må ”nøjes” med deres glimrende fysiske præstationer. Stemmerne havde virkelig været prikken over i’et.

Den store venlige kæmpe giver mig flashbacks til begejstringen for Charlie og chokoladefabrikken. Hvis man tager ind og ser Den store venlige kæmpe med den forventning, at Spielberg har kreeret en ny E.T., så har man sigtet for højt. Voksenpublikummet vil ikke kunne holde af den på samme måde, som de ville kunne med E.T., og Den store venlige kæmpe vil ikke gå over i Spielberg-historien, men er en flot, sød og god film, som man ikke må snyde sine børn for. Og hvis børnene ikke skal med, så se den på engelsk. Det tror jeg ikke, man vil fortryde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer