Af Anna Hedegaard Kristensen
Hvad sker der, når manuskriptforfatterne til Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) og Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) laver en animationsfilm til børn? Svaret er Den eventyrlige park, en rørstrømsk historie om at bruge sin fantasi selv når livet er lidt trist. Og på trods af nogle pinlige øjeblikke, er den faktisk overraskende underholdende.
June er en otte-årig pige med store, grønne øjne og en gigantisk fantasi. Sammen med sin mor har hun opfundet forlystelsesparken Eventyrland, som styres af hendes tøjdyr; aben Peanut, vortesvinet Greta, pindsvinet Steve, bjørnen Boomer, og bæverne Cooper og Gus. Men da Junes mor bliver syg, mister June lysten til at fortsætte forlystelsesparken.
Da hun så går en tur i skoven, havner hun pludselig i Eventyrland og opdager, at parken er i forfald, fordi kreativiteten er forsvundet. Nu må hun finde fantasien frem igen for at redde hende og hendes mors kunstneriske udfoldelse.
En af fordelene ved animationsfilm er deres evne til at visualisere ting, der kan være omkostningsfulde og besværlige at skabe i virkeligheden. Og med en film som Den eventyrlige park bliver animationens uendelige muligheder udnyttet med pomp og pragt. Eventyrland er en eksplosion af farver og barnlig magi. Man kan virkelig fornemme filmens glæde og passion omkring det, den fremviser. Hvert element i filmen, lige fra forlystelserne i parken til træerne i skoven, føles livagtige på en måde, der næsten transcenderer virkeligheden selv.
Forlystelsesparken er Junes mesterværk. Man kan ikke undgå at blive grebet af hendes mange opfindelser; som en karrusel med flyvefisk, der i bedste Mary Poppins-stil kan koble sig af karrusellen og tage sin rytter hvorhen i parken, de har lyst til. Opfindelser, som i realiteten er fantastiske farebomber, men i fantasien blot er fantastiske.
Den eventyrlige park forsøger at grave dybere end fortællingen om en forlystelsespark. Junes mor bliver syg og må forlade hende for at blive rask. Eventyret i Eventyrland handler ikke bare om at redde forlystelsesparken, men også om at June skal lære at håndtere sin mors sygdom.
Men hvad der kunne have været en sød afslutning, resulterer i en over-pædagogisk morale, som kan få de fleste til at skære tænder. Hvor prisværdigt det end er at forsøge sig at være dybere end en sjov fortælling, havde det måske været en fordel at droppe et par af replikkerne om vigtigheden af ikke at give op på fantasien. Det bliver sku’ bare lidt pinligt.
Filmens instruktør, Dylan Brown, blev fjernet fra filmen i januar 2018 efter klager om upassende og uønsket adfærd. Den eventyrlige park har således officielt ingen instruktør. Det er dog ikke noget, man lægger synderligt meget mærke til i filmen, som mest af alt er en middelmådig men flot animationsfilm.
På trods af sin pinligt åbenlyse og ikke helt veludførte pædagogik, er Den eventyrlige park alligevel en sød og entusiastisk fortælling underbygget af en farverig, legesyg æstetik, der kan underholde både børn og voksne. Eller måske den bare er Inside Out (2015) på budget?
Kommentarer