Den 5. bølge: Sidst og mindst

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Niels Harpøth[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Den 1. bølge skyllede over børn og barnlige sjæle og bragte dem til Hogwarts hvor sluserne for ungdomsromaner åbnedes. De har væltet ind over det popkulturelle landskab i stride strømme siden da.

Den 2. bølge satte romantikken i fokus med alt hvad dertil hører af hunky halvmenneskelige kærlighedsinteresser og gnistløse trekantsdramaer.

Den 3. bølge gav den kvindelig helt mulighed for at sparke det totalitære regimes røv.

Den 4. bølge splittede publikum i flere faktioner: Grupperingen af mennesker mere eller mindre ligeglade.

Den 5. bølge er ikke mere end endnu et banalt indslag i biografen, hvor pre-teens kan få lov til at udleve nogle undergangsfantasier. Denne gang kommer ødelæggelsen fra rummet –i fem bølger forårsaget af aliens, sjovt nok. Det forklares gennem en enormt intetsigende voice-over hvordan man ”hurtigt fandt på et navn til dem -’de andre’”. Hvis nogen skulle være i tvivl, bliver der ikke opereret med voldsoms opfindsomhed.

Fortællerstemmen tilhører Cassie (Chloë Grace Moretz) derm ligesom så mange andre post-apokalyptiske protagonister, render rundt på de obligatoriske, efterladte motorveje. Bevæbnet med teddybamse og M4-rifle undersøger hun en efterladt tankstation.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Den 5. bølge[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:2-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

J. Blakeson[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Her pløkker hun hvad der viser sig blot at være en ubevæbnet, såret gut – så er det etableret, at det ikke er for sjov. Herfra springer fortællingen tilbage til hendes normale liv før ’de andre’ ankom. Det er lige før at sidestillingen mellem den sorgfri teenagepige, hvis største bekymring er tanketorske hun laver foran sin high school øjensten, og den mere hærdede overlever, vi møder, bliver interessant. Men ak, instruktør J. Blakeson har tilsyneladende været mere interesseret i klicheer end karakterstudier.

Cassies mål er ikke bare overlevelse, men også at redde sin lillebror, Sam. Han befinder sig på en militærbase, hvor han er blevet hvervet til at bekæmpe ’de andre’. Det viser sig nemlig at de parasitiske møgdyr inficerer mennesker og bruger dem til at udrydde de resterende overlevende. Man skulle tro at Tony Revoli (Zero fra The Grand Budapest Hotel) og Maika Monroes (It Follows) tilstedeværelse kunne peppe de scener lidt op, men nej.

Der springes frem og tilbage mellem Cassies spirerende roadtrip og Sams træning som barnesoldat. Skiftene mellem de to spor har samme elegance som en slalomkørende drukbilist. Det er to DUBLO-klodser, der hamres ind i hinanden med megen rabalder, men uden at de klikker. Budskabet er også det samme som i så mange andre film af denne støbning: Håb og kærlighed sejrer over alt. Du kan skabe dig selv. Vær varsom over for autoriteter. Lyder det bekendt? Der er intet galt i nogle af disse moraler, der er bare blevet brygget utroligt mange kopper te på samme pose og resultatet er en umådeligt tynd omgang. Heller ikke koppen er værd at skrive hjem om – filmsproget er utroligt energiforladt, grænsende til det livsløse.

Så hvad kan man bruge Den 5. bølge til? Man kan gøre den til et ganske potent drukspil, bruge flere timer på at stoppe plothullerne eller glemme den. Heldigvis er den tredje mulighed ikke noget problem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer