DE SMÅ TING: Eksistentiel flettefilm

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Cecilie Egholm Tonnesen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]De små ting er instrueret af den islandske instruktør Baldvin Zophoníasson og er en panoramisk fortælling om tre ensomme menneskeskæbner, hvis veje krydses. Eik er ung enlig mor, som ved siden af sit job i børnehaven arbejder som prostitueret. Mori er digter og fuldtidsdranker, og Solvi er tidligere fodboldstjerne, der på grund af en skade har gjort karriere i en korrupt bankverden.

Det er med intuitiv sikkerhed, at Zophoníasson lader multiplot-strukturen være grundvilkåret for filmen. Den bruges imidlertid ikke til at skabe overraskelseselementer eller kryptiske fortællinger, hvor publikum konstant skal tage stilling til, hvordan historierne er forbundet.

I stedet bruges strukturen til at komme dybere og dybere ind i de tre hovedkarakterer. Som filmen skrider frem kommer publikum, igennem karakterernes indbyrdes møder, langsomt længere ind i deres personligheder.

Mori og Eik møder hinanden tilfældigt, men da det først er sket, er det uafvendeligt. Det umage par knytter et helt særligt bånd til hinanden, og det viser sig, at de to skæbner er afhængige af hinanden. For det er først da de har krydset hinandens veje, at de tør konfrontere fortiden og komme videre med deres liv.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
De Små Ting[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Baldvin Zophoníasson[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Island[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]På den måde rammer filmen et ret interessant aspekt – for hvad nu hvis de tilfældige sammentræf ikke blot er tilfældige, men simpelthen et udtryk for en dybereliggende natur i mennesket, som vi med vores rationelle livsanskuelse ikke formår at fatte?

De små ting er et ambitiøst projekt, og det er desværre også her, den står og falder. Filmen prøver ikke blot at dykke dybt ned i sine hovedkarakterers personligheder. Den prøver ligeledes at afspejle et islandsk samfund præget af en korrupt bankverden. Og det er til dette formål, at karakteren Solvi skrives ind i fortællingen.

Desværre formår filmen ikke at skabe det samme nuancerede billede af Solvi, som den gør med de to andre karakterer. Det resulterer i, at Solvi til tider virker overflødig. Det ville have fungeret bedre, hvis Zophoníasson havde turdet fokusere på forholdet mellem Mori og Eik.

Der er intet nyskabende eller anderledes ved De små ting, og i sin struktur og tematik minder den om film som Magnolia (1999), Crash (2004) og The Hours (2002). Til gengæld virkeliggør filmen klart og roligt sin hensigt om at beskrive en række ensomme eksistenser nuanceret, naturligt og realistisk.

Det er især den unge skuespiller Hera Hilmars (Eik) præstation, der fuldender filmens naturlige og kontante stemning, og det føles næsten som selv at være til stede i de intense og konfliktfyldte scener.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer