Creative control: Sort/hvid sci-fi-komedie rammer kun delvist plet

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Adam Ambus Madslund[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Nogle gange dukker der en film op, der fuldstændig er fløjet under radaren på de fleste mennesker og overrasker alt og alle. Den sort/hvide sci-fi Creative Control, der er produceret helt tilbage i 2015 og først nu får dansk biografpremiere, er desværre ikke sådan en film. Potentialet mangler ellers ikke.

 

Benjamin Dickinson har både skrevet, instrueret og spiller hovedrollen som David i filmen, der foregår i en ikke så fjern fremtid. David arbejder for et marketingfirma der får som opgave at skulle teste nogle nye augmented reality-briller, en slags super avancerede Google-glasses, for at finde ud af, hvordan de mest effektivt kan sælges. David bruger primært brillerne til at skabe en slags digital kopi af hans bedste vens kæreste, som han er forelsket i, mens han tilsidesætter sin egen bedre halvdel. Et misbrug af piller får langsomt David til at miste grebet om virkeligheden, og det bliver sværere for ham at skelne mellem realitetens verden og brillernes digitale konstruktion.

 

Mest af alt fremstår filmen som en ret speciel blanding mellem tv-serien Black Mirror (2011), der dystopisk skildrer hvordan fremtidens teknologi vil påvirke mennesker, og den nyere bølge af ’quirky’ newyorker-komedier i stil med Frances Ha (2012).  Selvom det er en ret unik blanding, fungerer ingen af delene optimalt og overordnet bliver det hele desværre ret fladt. Humoren rammer nogle gange helt ved siden af og Davids tab af virkelighedsfornemmelse går en smule for hurtigt til at være overbevisende. Dette skyldes bl.a. at Dickinson bare ikke er en specielt karismatisk skuespiller, han overskygges generelt af de fleste af birollerne i filmen, og David fremstår tit egoistisk og usympatisk.

 [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Creative Control[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Benjamin Dickinson[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Når humoren ikke rammer ved siden af, sidder den til gengæld lige i skabet, oftest takket være de mindste biroller. Specielt en enkelt scene med H. Jon Benjamin, bedst kendt for at levere sin stemme til tv-serierne Bob’s Burgers (2011) og Archer (2009), der spiller en lettere akavet yoga-instruktør, er filmens klare, komiske højdepunkt. Også yogainstruktøren Brett, der har taget det mere maleriske navn Govindas, stjæler sine scener ved at fremstå som overdrevet opfyldning af alle fordomme, folk måtte have om glutenfrie, veganske yogaudøvere. Men disse karakterer føles som noget der hører til i en helt anden film, hvilket er en skam. Instruktøren vil netop både komme med kommentarer om teknologi, kærlighed, yoga, spiritualitet og mere endnu. De mange idéer fremstår alle derfor halvfærdige.

 

En ting der til gengæld virkelig fungerer er de minimalistiske visuelle effekter, der er med til at skildre den nære fremtid. De er altid effektivt og flot udført. På samme måde er filmens sort/hvide æstetik et anderledes tag på sci-fi-genren, hvilket også fungerer det meste af vejen. Selvom æstetikken sidder i skabet er stilen dog til tider distraherende. Der er mange kameratricks og fikse klip, der nogle gange mere siger ”se hvad vi kan,” frem for faktisk at understøtte filmens indhold. Det er imponerende lavet for et lille budget, men bidrager sjældent til den samlede oplevelse. Creative Control er en syret, unik film, der blander to ret uforenlige verdener. Når det fungerer, er det virkelig fedt, men den falder lidt for ofte igennem under sit eget ambitionsniveau. Det bliver dog spændende at se, hvad instruktør Benjamin Dickinson kaster sig over, som sit næste projekt, for et stort potentiale lurer lige under overfladen.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer