CPH:DOX: Ordet anbefaler

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Anne Christine Fabricius & Felix Björnemalm Fleischer[/vc_column_text][vc_column_text]CPH:DOX takker af for denne gang. Over de sidste par uger er mere end 200 dokumentarfilm rullet over de københavnske biograflærreder, og publikum har haft mulighed for at udforske et væld af spændende titler – i tillæg til de mange events, debatter og koncerter, som festivalen også har kunnet byde på. Med så bredt et udvalg af filmoplevelser er det kun forståeligt, hvis man sidder tilbage med følelsen af, at man har meget at indhente. Er du i tvivl om, hvor du skal begynde, så udpeger vi i denne artikel de film, som gjorde størst indtryk på os under dette års CPH:DOX.

Tokyo Idols

Kyoko Miyakes farvestrålende Tokyo Idols, om japanske mænds ekstreme idolisering af purunge popprinsesser, giver et unikt indblik i et obskurt kulturfænomen, der er lige så fascinerende som det er forargeligt. Tokyo-distriktet Akihabara er samlingspunkt for byens otaku: Kejtede, ensomme mænd uden fast job eller familie, der vier både tid og formue til dyrkelsen af bydelens unge popidoler. Pigerne, som rekrutteres helt ned i tiårsalderen, knytter tætte bånd til deres dedikerede fanskare af middelalderende mænd, som betaler store beløb for blot at få lov til at give hånd til de unge stjerneskud. Der er noget enormt elskværdigt og samtidigt strengt perverteret over otaku’ernes idol-besættelse, men Miyake nuancerer emnet fint. I sidste ende får man egentligt bare ondt af de stakkels mænd, som kun kender den kærlighed, de køber af 16-årige piger.

DRIB

Kristoffer Borglis krøllede dokudrama DRIB var på listen over de film, vi så mest frem til på dette års CPH:DOX. Filmen, en excentrisk rekonstruktion af en norsk performance-kunstners møde med den californiske reklameindustri, indfriede heldigvis alle forventninger. Amir Asgharnejad opnår viral succes med sine hemmeligt iscenesatte videoer, hvor han provokerer “tilfældige” folk på gaden til at slå ham ned. En amerikansk energidrikproducent tager dog videoerne for gode varer og hyrer ham som reklamefigur til deres næste kampagne. Hele forløbet genskabes i en fiktiv ramme, hvor Amir selv spiller hovedrollen som fupmageren, der forsøger at tage røven på en industri, hvor alt i forvejen er fake. Men legen bliver snart til alvor, og Amir udfordres på sine egne præmisser. En vanvittigt underholdende film, der konstant manipulerer med publikums forventninger.

City of Ghosts

I vores optakt til CPH:DOX udnævnte vi også Matthew Heinemans borgerkrigsdrama City of Ghosts som en af festivalens absolutte must-sees. Filmen, der skildrer syriske journalisters livsfarlige arbejde i det ISIS-besatte Raqqa, er en øjenåbner af hidtil uset kaliber, som uden tvivl vil sidde i kroppen i lang tid. Man kan ikke forlade biografen uden at spekulere, hvordan man kan bidrage med hjælp til det krigshærgede Syrien. City of Ghosts konfronterer os, filmens publikum, med den ligegyldighed, vi nærer for Islamisk Stats nådesløse vold, men filmens helte minder os samtidigt om, at der altid er noget man kan gøre. Det kræver mod, men det er muligt. Fortællingen var af forskellige årsager besværlig at bringe, men Heineman er en kvalitetsinstruktør, hvis arbejde helt sikkert fortjener stor opmærksomhed fremover.

Jaha’s Promise

Mod er også et nøgleord i Patrick Farrelly og Kate O’Callaghans portrætdokumentar Jaha’s Promise, der følger en særdeles modig kvinde. Gambiske Jaha Dukureh forholder sig både undrende og kritisk til spørgsmål om omskæring og tvangsægteskab, og hun udfordrer ikke blot samfundet, men også sin egen familie. Hun tænker anderledes, og hendes vilje til at imødekomme sine modstandere med respekt og forståelse er i sidste ende det, som giver hende sejren. Jaha’s Promise er en rørende påmindelse om, at gensidig respekt giver de bedste resultater. Jaha står forrest i kampen om retten til at bestemme over egen krop, hvor hun besejrer en hel kultur. Arbejdet skal fortsætte, er Jaha’s overbevist om, og det bliver spændende at følge hende videre herfra.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer