CPH:DOX: Hokus pokus instruktør i fokus

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Ditte Fiil Ravn[/vc_column_text][vc_column_text]Les Nouvels Egotistes – ikke et fransk band eller en gruppe unge, parisiske malere, men dokumentarister, der kun tænker på sig selv. Eller det lyder det som om i det domfældende navn, men egoisterne er blot dokumentarister, der laver film, hvor de selv er med. Lyder Michael Moore og Morgan Spurlock bekendt? Men mindre anklagende og propagandistisk propagandistiske er dagens hovedpersoner Nick Broomfield, Emily Topper og Mary Posatko.

Broomfield er en sværvægter inden for dokumentargenren. Han har været i gang siden 70’erne, og er dermed en af de allerførste egoister. Han er ikke frembrusende som Moore eller halvskør som Spurlock, men en besindig mand, der med stor medfølelse og engagement prøver at anskueliggøre inficerede emner. Film som Kurt & Courtney (1998) har gjort ham kendt for en selvrefleksiv stil, hvor selve filmens tilblivelse er et emne i sig selv. Hans nyeste film er ikke en undtagelse.

Tales of the Grim Sleeper virker umiddelbart som Broomfields jagt på en seriemorders baggrund, imens han prøver at forstå, hvorfor der gik over 25 år før han blev fanget. Med formodentligt over 100 lig på samvittigheden, virker det mystisk, at han aldrig begik en fejltagelse, der ville lede politiet til ham. Men han lavede mange. Sammen med den tidligere prostituerede og crack-afhængige Pam kører Broomfield rundt i nabolaget og taler med hjemløse, misbrugere og alle gadens skabninger om morderen. I hans møde med det sydlige LA, stort set kun beboet af sorte, tegner sig et billede af et samfund ødelagt af crack og manglende samfundsmæssig interesse.

Mens Broomfields voice-over formidler hans egne tanker, lukker han os ind i en verden, han også selv er meget forundret over, og dette er et af hans talenter. Han virker som en af os. I løbet af 105 min. erfarer han, at politiet er ligeglade, og folk bange for at tale eller trodsige, fordi de alligevel aldrig bliver taget seriøst. Politiet er ikke engang interesseret i at fange en seriemorder, der dræber alle i dette hul. Det gør ondt inden i, når en af de kvinder, der slap væk fra moderen grædende siger ”that doesn’t mean I’m nothing.” Men desværre er det sådan, de bliver behandlet, for som Pam siger, er det for politiet ”just another nigga dead”. En detektivhistorie og sensitiv skildring af samfundets laveste.

Den sårbarhed, Broomfield skaber ved at dele sine tanker, er også en narrativ strategi i All Fall Down, hvor vi har brug for en guide, der deler sine tanker og viden i en mildest talt dybt kompleks historie. Emily Topper, filmens instruktør, har sammen med Mary Posatko, filmens medinstruktør, besluttet sig for at efterforske et betændt emne i Toppers familie: Mordet på hendes bedstefar i 1972. Hans 13 børn, Toppers mor, mostre og onkler, snakker aldrig om hændelsen, og ingen er aldrig rigtigt kommet sig over drabet. De kan ikke skjule deres sorg, som da onkel Charlie prøver at skjule gråd i latter. De husker det alle som tre sorte mænd, der dræbte deres far, fordi han var hvid.

Ligesom i Broomfields film er All Fall Down en blanding af en detektivhistorie, men også en skildring af Baltimore, hvor det hele fandt sted. En by, hvor sorte og hvide, ifølge Topper, lever ”side by side, but seperate”. I jagten efter sandheden om bedstefaderens endeligt afsløres nogle grufulde sandheder om de basale syn på andre racer, der ligger i os mennesker.  Hvordan det påvirker vores tanker og i denne sammenhæng vores hukommelse. Ligeledes lader det til, at bedstefaderen ikke var så godhjertet, som han huskes. Det er svært at holde styr på tanker og uddybelser i All Fall Down, men hold da op, hvor er det en vigtig film. Konstant interessant, medrivende og sigende.

I begge film har den åbne og delende og delende instruktør taget os med ind i en opklaringssag og en beskrivelse af racismens stadige trivsel. Film der begge opfordrer til forandring ved at give sin seer en dårlig smag i munden og en klump i halsen.

”Tales of the Grim Sleeper” vises igen 14/11.

”All Fall Down” vises igen 15/11.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer