CPH:DOX: Everyday Project – en hyldest til hverdags-dokumentarismen

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nomi Forchhammer[/vc_column_text][vc_column_text]Ordinære mennesker. Ekstraordinære historier.

Dette er mantraet bag Everyday Project, der er en helt ny dokumentar-platform, møntet på alle os normale mennesker. Under dette års CPH:DOX-festival hyldede Everyday Project sig selv i Cinemateket og alle de film, der nu er tilgængelige på deres medieplatform. Jeg var med denne aften som reporter og som en del af det nye fællesskab, idet jeg også selv har bidraget til projektet.

Everyday blev søsat i sommers af CPH:DOX som en interaktiv medieplatform, hvor alle har mulighed for at uploade sin egen dokumentarfilm. Denne nye internetkanal er dog meget mere end et alternativ til Youtube, idet Everyday har en række film-idealistiske mål med projektet.

Projektledere Marie Ørbæk Christensen, og Kristoffer Tjalve forklarede på aftenen, hvordan der overordnet set var en række udgangspunkter for projektet: “Først og fremmest er det et læringsprojekt. Selvom vi alle er udstyret med smartphones til at optage film med, er det ikke alle, der ved, hvordan man sammensætter en historie. Derfor sætter vi workshops og projekter i gang, der skal inspirere, lære og engagere folk til at lave film”.

Everyday har derfor fået hjælp af dokumentarist Nagieb Khaja, der foruden at undervise i dokumentarisme også har fungeret som mentor for en række socialt udsatte unge. På aftenen talte Khaja både om sin egen dokumentar-metoder samt sin rolle i Everyday: “På mange måder er min dokumentar-metode den samme, som mange af filmene på Everyday. Jeg har en personlig indgangsvinkel til alle mine film, og selvom det lyder klichefyldt, så handler det jo egentlig om meget mere end bare at fortælle en historie. Jeg vil gerne ændre verden og gøre den til et bedre sted at være i form af de film, jeg fortæller”. Netop dette tankesæt giver genklang som en del af Everydays kerneambitioner.

Foruden at være en læringsprocess, ligger Everyday også meget fokus på denne nye medieplatform som et demokratisk projekt. Det handler nemlig om at få folk til at forholde sig til samfundsrelevante emner ved selv at formidle dem. Under en række forskellige overskrifter og konkurrencer opfordrer Everyday folk til at lave film, der forholder sig til emner, der er højt oppe på den politiske dagsorden. Senest lancerede Everyday en kanel, under navnet Everyday at Home. Ørbæk Christensen udtaler: “Vi ville gerne have, at der kom en række film, der forholdt sig til flygtningekrisen lige nu, men vi ville ikke have et emne der hed Refugees. Med hjemme-temaet fik vi folk til at forholde sig til, hvordan man definerer hjemmet, og på den måde havde vi stadig flygtningekrisen i fokus, men i et større perspektiv”.

Jonas Risvig og Martin Lønsteds video Danmark i Børnehøjde blev under Everyday-aftenen kåret til den bedste under dette tema, og vinder derfor en screening før visningen af Et Hjem i Verden under dette års DOX festival. Begge film sætter fokus på flygtninge-krisen set ud fra børnenes perspektiv og rammer derfor ned i et brandvarmt politisk emne. Som en sidste del af Everyday projects målsætning, handler det nemlig også om at anerkende de dygtigste dokumentarister og præmiere dem, ved at gøre dem til en del af det samlede CPH:DOX-program.

Modsat DOX-festivalen kører Everyday hele året, hver dag. Som en sidste sløjfe på det hele handler det derfor også om at give folk en DOX-oplevelse, der rækker ud over de 10 dage festivalen varer. Tjalve uddyber: “I sidste ende handler det hele jo om, at det skal være en sjov øvelse og en inspirerende oplevelse, der forhåbentlig skaber et helt nyt forum og platform for en masse inspirerende film, der måske bliver vist på fremtidige DOX-festivaler også”.

Hvorvidt Everyday Project formår at favne alle disse dokumentar-idealer kan kun fremtiden vise. Projektet er endnu så nyt, at det er svært at vurdere. Men en stor cadeau skal de dog have for modet og viljen til at søsætte et så stort projekt, der i hvert fald har inspireret mig til at give et bidrag. Jeg elsker at lave radio, så jeg uploadede en film om, hvordan man gør det på deres DIY-kanal. Kanalen skal give et sjældent indblik bag kulissen hos os normale menneskers passioner. Om det så er et større stykke dokumentarisk filmkunst, jeg har fået produceret, skal jeg ikke gøre mig klog på (nok ikke), men så igen, det er jo trods alt en læringsproces. Everydays platform vokser dag for dag, og jeg kan kun opfordre jer derude med en smartphone eller andet optageudstyr til at give jeres bidrag. Måske er det netop din film, der vises til næste års CPH:DOX-festival.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer