CPH PIX: De mest mærkværdige

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Tilde Søgaard Carlsen[/vc_column_text][vc_column_text]

CPH PIX præsenterer en masse film, som normalt ikke ville blive vist i de danske biografer. Derfor er det heller ikke Hollywoodmodellen eller Blockbusterhittet, der dominerer på programmet, men også film fra de fjernere afkroge og uopdagede talenter. Der er med andre ord plads til de anderledes film og nye ideer. Og nogle gange er de bare rigtig, rigtig mærkværdige…

The Ornithologist

En mand sejler rundt i en kajak og kigger på fugle. Det gør han kedsommeligt længe. Og han kunne sikkert være blevet ved, hvis ikke han var blevet fanget af strømmen, væltet og slået omkuld. Et kinesisk, kristent, lesbisk par med en fetich for blodige sår redder ham dog fra døden — men bringer ham til gengæld i en forfærdelig miseria. Undsluppet, men vildfaret i sit hoved og det portugisiske vildnis støder han på hedenske menneskepiñataer og dyrisk brutale ritualer; forelsker sig i en døvstum Jesus, og nedskydes af amazonelignende kvinder. Man genfinder Lynch’s mystik, når naturen træder frem, og en ugle vender tilbage — som om den skulle huske os på og lade os høre en stemme sige: “The owls are not what they seem.” For i The Ornithologist (2016) som i Lynch’s Twin Peaks (1990-1991) er naturen unaturlig, og det er ikke til at finde hoved og hale i, hvad der er hallucination, konkret eller faktisk. Den kontinuerlige overgang mellem det gode og det onde befinder sig på en flydende grænse, som også vores protagonist har svært ved at finde; og om der overhovedet er en mening med galskaben, må være op til den enkelte at finde ud af.

The Untamed 

Nydelse kan findes i mange ting, men at finde den ægte lidenskab kan være en hvileløs vandring i livets labyrint. Men finder du den, holder du den fast. For at skulle miste den, er som at miste noget af sig selv. Derfor vender Veronica igen og igen og atter tilbage til det sted, hvor hun har fundet den største nydelse af alle; et farligt begær af overjordiske dimensioner, der lader hende glemme al livets smerte og fortvivlelse. Men i sin erotiske ekstase glemmer hun lidenskabens skadevirkning, der bliver en farlig affære for den, der hengiver sig fuldkomment. For det er ikke den almindelige, genkendelige, seksuelle tiltrækning, hun er fanget af, men en sexgud i form af en fler-penisformet-armet alien. Den tilfredsstiller et af alt levendes mest basale behov, men dens overmenneskelige styrke kan både bringe vitalitet og død med sig. Bekendt med denne sandhed, får Veronicas utæmmelige tiltrækning hende dog alligevel til at introducere sine nærmeste (og eneste) venner for sexmonstret, der alle tryllebindes på godt og på ondt. Sin mystik og mærkværdighed til trods formår The Untamed (2016) alligevel at være genkendelig på sit normative, socialrealistiske plan.

Galskaben fortsætter

CPH PIX byder på et utal af anormaliteter, mystificeringer og kultiske størrelser. I Nina Forever (2015) dukkede liget af Robs afdøde kæreste op, når han havde sex med Holly; og et trekantsdrama formede og udfoldede sig som aldrig tidligere set. Det mærkværdige har ofte fundet sted under eller i forbindelse med sex og fetichisme eller blod og død – som også The Ornithologist og The Untamed udtrykker og eksemplificerer. Og noget tyder på, at film af denne kaliber vil blive ved at dukke op på årets program.

Du kan eksempelvis stadig nå at opleve Daniel Radcliffes lem blive brugt som kompas, når han i Swiss Army Man (2015) spiller det multifunktionelle lig, Manny, der sammen med Hank (Paul Dano) udvikler en særligt unik bromance. Eller et fader-og-søn-forhold uden lige, når The Greasy Strangler (2015) kæmper om pladsen om at være den mest groteske film på programmet med blodsprøjtende og øjenpoppende morbiditeter. Og knap så ekstremt, men forvirrende mærkværdigt, kan du opleve ekstravisningen på High-Rise (2015), der midt i sin fængslende skønhed præsenterer bestialiteter, sexorgier og menneskeligt forfald.

CPH PIX lader dig med andre ord overraske og opleve film, du næppe selv havde drømt om.

Du kan stadig nå at opleve:

The Untamed: søndag den 6/11 kl. 17:00 i Cinemateket.

Swiss Army Man: mandag den 7/11 kl. 17:30 i Empire Bio.

The Greasy Strangler: mandag den 7/11 kl. 22:30 i Empire Bio.

High-Rise: onsdag den 9/11 kl. 20:00 i Empire Bio. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer