[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Tilde Søgaard Carlsen & Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_column_text]Fra i morgen får det københavnske filmpublikum endnu engang lov til at gå på opdagelse i et væld af internationale kult- og indiefilm, som normalt ikke ville få dansk biografpremiere. Det er efterhånden halvandet år siden, at sidste udgave af Danmarks næststørste filmfestival, CPH PIX, blev afholdt. Festivalen har siden da rykket fra marts måned til oktober og fusioneret med børn- og ungdomsfilmfestivalen, Buster.
Det er en ubarmhjertig opgave at give sig til at udpege et beskedent antal bemærkelsesværdige film ud fra dette års program. For det er et virvar af fristelser, man normalt ikke står over for i samme grad, når man bladrer gennem listen over biografaktuelle film. Her er der nemlig plads til film af alle afarter – film der ikke nødvendigvis vil være en økonomisk succes for de store distributionsselskaber, men som ikke desto mindre skal ses i biografen. På festivalsprogrammet er der plads til de smallere film; og særligt dem glæder vi os til!
American Honey
Med en Guldpalme-nominering og Cannes’ Jury-pris i bagagen er det alligevel utroligt, at vi kun får lov at opleve Andrea Arnolds ungdoms tour-de-force to gange på det store lærred. Den debuterende skuespillerinde, Sasha Lane, spiller pigen, Star, der forført af den mystiske Jake – spillet af Shia LaBeouf i hans måske bedste præstation til dato – bliver del af et omrejsende salgshold og hurtigt opsluges i en hvirvelvind af fester og stoffer. Med en spilletid på knap tre timer er der lagt op til en episk fortælling om problematisk ungdom fra mesterinstruktøren bag indieperlen, Fish Tank.
The Greasy Strangler
Det bliver mærkeligt og mystisk. Det bliver absurd og afskyeligt. Og forhåbentlig bliver vi en smule forargede. The Greasy Strangler har formået at begå sig i flere sindelag med sin groteske og grænseløse skildring af en far og søn. Filmen er en del af ‘Thrills og Kills’-serien, men om det bliver ‘den fedtede kvæler’ eller upassende ubehageligheder, der vækker størst frygt og afsky, glæder vi os til at finde ud af!
Train to Busan
Det ville være synd at kalde den sydkoreanske zombiefilm for ”smal”. Alene i hjemlandet lokkede genrefilmen hele 11,5 million mennesker ind i biografmørket til en hæsblæsende tur om bor på et løbsk lokomotiv, der febrilsk prøver at undslippe en netop udbrudt zombie-epidemi. Sorgenfri satte en stor fed streg under det faktum, at flertallet i Danmark afskyer genrefilm – også selvom de rent faktisk er gode. Så grib chancen, mens den er her. Det bliver næppe meget bedre end sydkoreansk zombie-action.
The Student
Religiøs ekstremisme er efterhånden blevet et alment kendt begreb og et aktuelt som tilbagevendende diskussionsemne. Dette emne tages op i den russiske film The Student, hvor en ung mand gør oprør mod sine omgivelser i den ortodokse kristendoms navn. At det ikke er den islamiske, men den kristne radikalisering, der tages op, er i sig selv en pointe og en udtalelse omkring de strømninger, der rør sig i Rusland – men også i den store verden.
Oscuro Animal
Som den eneste af sin slags skiller Oscuro Animal sig ud fra de andre festivalfilm ved helt at undvære dialogen. Filmen følger tre kvinder, der grundet borgerkrigen har søgt tilflugt i den colombianske jungle og tegner således et billede af den håbløse situation, som colombianerne i over 50 år har befundet sig i. Ikke blot er det en alvorlig film, det er også et yderst aktuelt emne med den nyligt nedstemte fredsaftale mellem den colombianske regering og oprørsgruppen Farc.
High-rise
Der går ikke længe fra Dr. Lang (Tom Hiddleston) flytter ind i high-rise-komplekset til han må se sig fanget i den kæmpemæssige skyskrabers klasseopdeling og -kamp. Baseret på den såkaldte uoversættelige roman af J.G. Ballard skildrer High-rise den klassiske fortælling om underklassens evige opgør med den hegemoniske overklasse.
Danmarks største fiktion-filmfestival, CPH PIX, løber fra d. 27. oktober og frem til den 9. november 2016. Med over 200 film på programmet er der nok at vælge i mellem, når de store udenlandske epiker møder smalle kultfilm og independent-produktioner fra hele verden i de hjemlige, danske biografer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer