[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Line Nylandsted[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Dr. Bennet Omalu (Will Smith) har med mange års umage og ihærdighed studeret sig frem til adskillige universitetsgrader og en stilling som retsmedicinsk patolog. Umiddelbart udgør Dr. Omalu billedet på den perfekte immigrant, og der er ikke en finger at sætte på hans amerikanisering af sig selv. Det skulle lige være hans gennemtrængende, mærkværdige nigerianske accent.
Lettere tilfældigt træder Dr. Omalu ind i super-sværvægtsklassen i et opgør mod de amerikanske værdier, da han får æren af at obducere ”Iron” Mike Webster (David Morse) – en legende i amerikansk fodbold. Efter en længere medicinsk efterforskning, der bakkes op af flere selvmord blandt tilsvarende fodboldspillere, når Dr. Omalu frem til, at amerikansk fodbold overraskende nok ikke er helbredsfremmende for spillerne efter endt karriere. Den umulige kamp mod NFL, en af USA’s mest magtfulde og indflydelsesrige organisationer, for at få sandheden frem får Dr. Omalu til at revurdere, om han fortsat vil indordne sig det amerikanske samfund. Det samfund som udnytter hans fremmedhed hver gang den amerikanske drøm ikke er helt så lys, som den sidste tone er lang i ”The Star-Spangled Banner”.
Concussion udpensler Dr. Omalus åbenbaring om sammenhængen mellem den brutale sport og dens langsigtede bivirkninger, hvilket vel dårlig nok kan siges at være en nyhed. Til gengæld ofres der undrende lidt film på den egentlige tackling, kampen mod NFL. Dr. Omalus videnskabelige fund skal ikke undermineres i dette knap så videnskabelige skrift, men de tilgodeses i alt for høj grad i forhold til den egentlige konfrontation som bliver anti-klimatisk. [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Concussion[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Peter Landesman[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text](U)heldigvis for filmen, er der en sideløbende romance mellem Dr. Omula og kenyanske Prema Mutiso (Gugu Mbatha-Raw), som der traditionen tro lægges op til, før vi overhovedet er blevet introduceret for den kvindelige halvdel af romancen. Det er forventeligt, at Concussion som arketype på klassisk amerikansk fortælling skal afsløre samtlige plotpoints inden de udspiller sig, men det er alligevel imponerende, hvor åbenlyst filmens romance bliver fremstillet. Ikke desto mindre er Prema et tiltrængt friskt pust, da hun fungerer som katalysator for paraden af hændelser, der stiller de to afrikanere i kulturel kontrast til det amerikanske. Da Prema tænder for TV’et i Dr. Omalus hjem kommer det frem, at han udelukkende har erhvervet sig et sådan apparat, fordi det hører til det at være amerikansk. Det er her Concussion begynder at brillerer. Filmen bliver i lige så høj grad en fortælling om den ubarmhjertige kamp mange immigranter kæmper for at assimilere i forhold til den amerikanske kultur. I modsætning til kampen mod NFL formår Concussion her at fastholde tilskuerens sympati hele vejen. Beklageligt er det dog, at en alt for kendt Will Smith ødelægger illusionen om den nigerianske mands troværdighed – også selvom der er lagt hårdt arbejde i at skrive replikker, hvor accenten har mulighed for at blive rigtig tyk. Dr. Omalus karikerede nigerianske accent genkalder Lt. Aldo Raines (Brad Pitt) overdrevne amerikanske betoning af det engelske sprog i Inglorious Basterds, hvilket tvivlsomt er meningen.
Instruktør Peter Landesman er kendt for at vælge de mindre fotogene hemmeligheder af amerikansk historie og kultur, bl.a. i Parkland (2013) der har mordet på John F. Kennedy som omdrejningspunkt – Concussion er heller ingen undtagelse. Desværre bliver dramaet udbudt på det forkerte grundlag. Det kan godt være at Dr. Omalus fund var banebrydende for videnskaben, men de virker vage på det store lærred og filmen undgår stort set den konfrontation, man sidder og venter på. Concussion refererer i langt højere grad til den virkelighed, immigranter møder, når de krydser oceaner for at starte et nyt liv ”in the land of opportunities”, end den fortæller os noget, vi ikke allerede vidste om amerikansk fodbold.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer