[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjarke Johansen[/vc_column_text][vc_column_text]”Jeg har set horrorgenrens fremtid, og hans navn er Clive Barker”.
Når selveste Stephen King, verdens mest berømte og bedst sælgende gyserforfatter, skriver noget sådant på coveret til ens bog, så har man gjort et eller andet helt uhyggeligt rigtigt – hvilket man må sige den britiske gyserforfatter Clive Barker har gjort gennem sin karriere, der har spredt sig over utallige medier; hans dystre univers kan således findes i både bøger, malerier, tegneserier, videospil, dukker og ikke mindst film.
Clive Barker blev født i Liverpool i 1952, hvor han studerede Engelsk og Filosofi på universitetet. Som 18-årig gik det op for Barker, at han var homoseksuel, og han har været åben omkring det siden 1992. Det var støtten fra hans første partner, John Gregson, der gjorde det muligt for Barker at skrive sine første bøger. Disse var Books of Blood – en serie på hele seks horror-novellesamlinger udgivet mellem 1984-85, hvorfra mange af historierne senere er blevet filmatiseret, og The Damnation Game, en bog der omhandler så dystre og ubehagelige emner som incest, kannibalisme og selv-lemlæstelse.
”We have such sights to show you”
Selvom Books of Blood gjorde ham til et stort gysernavn bl.a. takket være det førnævnte Stephen King-citat, blev han først for alvor berømt i 1987, da han instruerede Hellraiser (Clive Barker, 1987) baseret på hans egen novelle, The Hellbound Heart. Det var dog ikke hans første forsøg med film – han havde lavet et par eksperimentelle kortfilm kaldet Salome (Clive Barker, 1973) og The Forbidden (Clive Barker, 1978) og skrevet sreenplay til Underworld (også kendt som Transmutations) (George Pavlou, 1985) og Rawhead Rex (George Pavlou, 1986), begge baseret på en af Barker’s historier. Barker var dog så utilfreds med måden, hans historier blev behandlet på, at han selv stod bag rattet, da turen kom til The Hellbound Heart / Hellraiser.
I Hellraiser forsøger kvinden Julia at genoplive sin afdøde elsker Frank ved at dræbe folk, så han langsomt kan drikke deres blod og gendanne sin krop i forsøget på at flygte fra det sadomasochistiske helvede, han havnede i, da han løste puslespillet kaldet The Lament Configuration, der lovede sin ejermand ”ufattelig nydelse”. Men dette helvedes torturbødler, kaldet Cenobites og ledt af den nådesløse Pinhead (Doug Bradley), vil ikke lade ham gå så let. Og midt i denne kamp mellem det onde og det ondere sidder Julias steddatter Kirsty fast.
Hellraiser blev et enormt hit og resulterede gennem årene i hele otte fortsættelser, hvoraf kun de første to havde nogen indblanden fra Barker selv i form af producer, og hvor Doug Bradley spillede Pinhead i alle film undtagen Hellraiser: Revelations (Victor Garcia, 2011), hvor rollen i stedet blev spillet af Stephan Smith Collins. Serien blev derudover i 80’erne og 90’erne udvidet med en række tegneserier fra Devil’s Due, og karakteren Pinhead befinder sig i dag blandt firsernes mest berømte gyserikoner sammen med Michael Myers (Halloween (John Carpenter, 1978)) Jason Voorhees (Friday the 13th (Sean S. Cunningham, 1980), og Freddy Krueger (Nightmare on Elm Street (Wes Craven, 1984)). Barker har siden udtalt, at han arbejder på at skrive et remake af filmen, der skal instrueres af ham selv, og at han i 2013 fik en aftale om det i hus med Dimension Pictures, men der er ikke blevet hørt mere siden da.
Mennesker og monstre som én og samme
Barkers næste projekt som instruktør, Nightbreed (Clive Barker, 1990) blev mere problematisk. Filmen, baseret på Barker’s novelle Cabal, omhandler den psykisk syge Aaron Boone, hvis ondskabsfulde læge (spillet af David Cronenberg) overbeviser ham om, at han er en seriemorder. Boone flygter sammen med sin kæreste Lori fra både læge og politi og søger tilflugt en forladt kirkegård kaldet Miridian, der viser sig at være hjem til en hel race af monstre, der gemmer sig for menneskene og bare vil leve i fred.
Filmen var tiltænkt som den første i en trilogi, og målet var for Barker at lave, med hans egne ord, ”gysergenrens svar på Star Wars” (George Lucas, 1977). Men allerede fra starten gik det galt. Nightbreed’s producere nøjedes nemlig ikke bare med at ændre titlen til noget mere kommercielt. Da filmen endelig var færdig var den to en halv time lang, og der blev krævet, at den skulle skæres ned med næsten en hel time, hvilket fik filmens klipper til at forlade projektet i protest. Til sidst blev den klippede version af filmen udgivet og markedsført som en standard slasherfilm, og resultatet var et stort finansielt og kritisk flop. I årene efter fik Nightbreed dog en hvis kultfilm status, og Barker kæmpede nat og dag for at skaffe de tabte optagelsser tilbage og udgive et Director’s Cut; en drøm, der endelig blev til virkelighed i 2014, da Scream Factory udgav Nightbreed: Director’s Cut. Hans indtil videre sidste film som instruktør blev Lord of Illusions (Clive Barker, 1995).
Rædslen spreder sig
Der har været mange andre filmatiseringer af Clive Barkers historier siden da. Blandt de mere populære kan nævnes Candyman (Bernard Rose, 1992), baseret på novellen The Forbidden, hvor en ung moderne mytologistuerende ved et uheld hidkalder en morderisk sjæl med en klo-hånd kaldet Candyman, skummelt spillet af Tony Todd, der siden er blevet en favorit blandt genrens fans. Filmen fik to fortsættelser.
I 2005 startede Barker sit eget produktionsfirma og har siden enten produceret eller skrevet fire film, navnlig The Plague (Hal Masonberg, 2006), The Midnight Meat Train (Ryûhei Kitamura, 2006), Book of Blood (John Harrison, 2009) og Dread (Anthony DiBlasi, 2009). Og dog er han midt i alt dette aldrig holdt op med at skrive flere dystre gyser- og fantasy-bøger.
Udover dette har Barker også skabt videospil (Jericho og Undying), en række superheltetegneseier i halvfemserne, lavet malerier og illustrationer til sine egne bøger og endda en række dukker kaldet Tortured Souls.
Cinemateket i København hylder i denne måned Barker og hans værker, og her kan man opleve både Salome, The Forbidden, Hellraiser, Lord of Illusions og den nyligt udgivede Nightbreed: Director’s Cut samt to foredrag om henholdsvis Nightbreed og Hellraiser. Man kan læse mere om denne filmserie og hvornår den bliver vist her: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=10716[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer