CITY OF GHOSTS: Hjerteskærende smuk dokumentar om heroisk journalistik i kampen mod Islamisk Stat

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Af Troels Jensen

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]City of Ghosts er den seneste film fra den Oscarnominerede dokumentarist Matthew Heineman (Cartel Land, Escape Fire). Den følger de heroiske guerillajournalister i den aktivistiske nyhedstjeneste Raqqa Is Being Slaughtered Silently i deres indsats for at berette om virkeligheden i deres næsten hermetisk lukkede hjemby Raqqa i Syrien, som siden 2014 har været hovedsædet for terrororganisationen ISIS.

Siden det arabiske forår er der blevet lavet adskillige film om det krigshærgede Syrien og ISIS, men City of Ghosts adskiller sig fra de andre ved at fokusere på mediekrigen mellem ISIS og deres få men standhaftige modstandere i hjemlandet. Den stiller skarpt på processen at levere nyheder i et styre, som vil gøre alt for at forhindre det, og også på ISIS’ tunge propagandamaskine, deres hvervningsteknikker og henrettelsesvideoer med kvalmende høje produktionsværdier.

Filmen kommer afsindigt tæt ind på livet af medlemmerne af Raqqa Is Being Slaughtered Silently, så tæt at man virkelig bliver berørt af deres selvopofrelse, deres tab og altoverskyggende forbitrelse over at have valset direkte fra Assads regime ind i Islamisk Stats fundamentalistiske helvede. Filmen følger deres dagligdag i eksil i Tyrkiet og Tyskland, og deres desperation over at bevidne deres hjembys nedslagtning på afstand med intet andet end oplysning som våben i mod Kalashnikover, elefanthuer og hadsprædikanter.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
City of Ghosts[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Matthew Heineman[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Det er en enormt pathosbetonet film, hvilket langt det meste af tiden føles berettiget og passende uden at være anmassende. Det er en vanvittigt rørende hyldest til nogle af virkelighedens helte i en hæslig, hæslig situation. Beretningen akkompagneres af smukke billeder af syrisk natur og yndigt sorgfuld underlægningsmusik, hvilket skaber en meget cinematisk dokumentar, som bidrager til solidt at placere en klump i halsen på seeren under det meste af den 92 minutter lange film.
Den er også smagfuldt krydret med skildringer af hverdagsliv, sneboldkampe og kærlighedserklæringer til den syriske fokeånd, der fungerer som tiltrængte pusterum i en ellers nedslående fortælling.
Den er desuden enormt godt sammenstykket og disponerer over informationerne på en måde, så man ved filmens ende føler, at man har et godt overblik over konfliktens kompleksitet og kronologi, uden at den på noget tidspunkt bliver belærende eller kedelig.

Hvis et par fingre skal sættes, og det skal de jo gerne, er det, at jeg personligt mod slutningen blev så følelsesmæssigt mæt, at de ellers kraftfulde billeder og beretninger til tider mistede deres magt, og jeg længtes efter en mere saglig appelform.
I visse passager føles fluen på væggen dokumentarismen heller ikke helt vellykket, således at illusionen om at kameraets tilstedeværelse ikke har ændret på begivenhederne brister, og filmens autencitet svækkes en smule.

Med det sagt, er City of Ghosts en helt forrygende dokumentar, som kaster tiltrængt lys over et overset aspekt af konflikten i Syrien, og samtidig en smuk skildring af sandt heltemod. Den er en hård prøvelse for de, som ikke bryder sig om at græde offentligt, og den gjorde det til en meget sær oplevelse at træde fra biografen ud i den københavnske sommer efter rulleteksterne.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer